Miért pont Montenegró?

2020_tol.jpg

Családomból van, aki nem érti, hogy miért megyünk idén is, sokadszorra is Montenegróba. Személyes okainkon túl azt mondhatom, hogy azért, mert Montenegróban mindenki megtalálja maga számára a kikapcsolódást, akár kirándulni, akár strandolni szeret, vagy különlegességeket vágyik felfedezni, vagy csak a gasztronómiával ismerkedni, vagy mindezt egyszerre.

Montenegró az a kincses sziget számomra, mely megrekedt még egy kicsit a múltban, az összes retró jellegével, romantikájával együtt, ugyanakkor megannyi felfedeznivalót tartogat. Azt szoktam mondani, hogy egy életre szóló látnivalóval kecsegtet, vagyis minden évben tudunk olyan új dolgokat felfedezni, amit még addig nem látogattunk meg. 

crkva_blagovjesti.JPG

Montenegró kihagyhatatlan, az összes bájával, esetleges árnyoldalaival együtt. Igen, néha az árnyoldalakat is meg kell említeni, de azzal a hangsúllyal, hogy mely országban ne találhatnánk valami kivetnivalót, valami negatívumot? Hozzáállás kérdése az egész.

Amennyiben nem egetverő elvárásokkal indulunk útnak és az apró dolgokban is találunk örömet, garantált, hogy nem csalódhatunk az országban. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy mint minden tengerparti nyaralóhelyen a július-augusztusi időszak a heringszezon, ekkor sokkal türelmesebbnek, elfogadóbbnak kell legyünk az országgal és lakóival, embertársainkkal szemben.

img_7179.jpg

És igen, előre megfontoltan, tudatosan kell megtervezni mind a nyaralást, mind a kintlétünket, előre érdemes összeszedni az úticélokat, esős időre való látnivalókat (mert igen, itt is esik az eső, sokszor monszunszerűen), ajánlásokat más tapasztaltabb nyaralóktól, fel kell készülni a hőségre, a dugókra, és igen, nem kell ész nélkül a tengerparton hagyni értékeinket és a kocsiban látható helyen a táskánkat. 

Elemi alapozás tehát az utazó részéről elvárás, s aki megfogadja ezeket, csalódni nem csalódhat Montenegróban. Adjunk egy esélyt ennek a csodálatos, olyan fiatal (14 éves), ugyanakkor területi jellegét tekintve oly idős és történelmi háttérrel rendelkező balkáni országnak. 

kotorszive_verssel2.jpg

Csoportunkban lehetőség van Montenegróval mélyebben, elmerültebben, csodára vágyóan megismerkedni, látogatnivaló célpontok után kutatni, alapinformációkkal megismerkedni: https://www.facebook.com/groups/montenegroszerelmesei/