A kapitánya után halt hajó története

kivagas.jpg

Rose egyik fő látványossága a partjainál elsüllyedt "Bokelj" nevű hajó, mely apálynál szinte teljesen kilátszik a vízből. 30 éve fekszik a hullámsírban, várva öreg kapitányát, hogy újra vízre szálljanak együtt. Ez már nem következhet be, de minden évben megannyi turista keresi fel a hajót, mely az én szívemet már ismeretlenül is elrabolta. Bakancslistás ez is, a búvárkodást kedvelőknek igazi 3D élmény. Látogassuk meg Rose-nál ezt a hűséges hajót, ha már a környéken járunk, hiszen erőd-kedvelőknek a Lustica ezen része úgyis kihagyhatatlan.

ranko_maras.jpgRanko Maras fotója

Ogurlic Uzon Ágnes, az Adria Tours Kft. tulajdonosa, és férje voltak segítségemre a hajó történetének felkutatásában. A helyiek elmondása szerint Rose utolsó házában Gusto kapitány lakott, aki egyik este meghalt. Másnap a hajóját a part mentén összetörve, megfenekledve találták meg. A helyiek ott hagyták a hajót az öreg emlékére, valamint látványosságnak, mely már közel 30 éve várja öreg kapitányát fedélzetére.

untitled_2.jpg

Rose amúgy is kedvelt búvárközpont. A tengerben régi kerámiatöredékek, horgonyok, ágyúgolyók is találhatók a környéken. Rose - a kotori öböl bejáratánál - ugyanis katonai kikötő és szállítóhajók kikötőjeként is szolgált, történelmi búvárhely Montenegróban.

galvaneklaszlo.jpgGalvanek László fotója a tenger felől

galvanek2.jpgGalvanek László fotója a tenger felől

Rose a lassan mélyülő fenék miatt kedvelt hely a teszt búvárkodásra. Akár ezt a kedves kis hajót is körbenézhetjük, nem kell mélyre merüljünk, mivel a hajó fennakadt a sekély partszakaszon.

70159569_2399853493566001_983429296104144896_n.jpg

nada_latkovi_milutin.jpgNada Latkovin Milutin fotója

rose_hajoroncs.jpg2021-es állapota

A sekély vízben igen jól megközelíthető a hajóroncs, de érdemes vigyázni testi épségünkre, a hajóból kiálló éles részek komoly sérüléseket okozhatnak. A mellékelt videóból az is kiderül, hogy nem kell komoly búvárfelszereléssel rendelkeznünk, snokerlingezéssel is felderíthető a víz alatti rész. A tengeri élőlények már megtelepedtek rajta az elmúlt három évtizedben, kiemelt figyelemmel legyünk arra is, hogy ne bántsuk az ottani élővilágot.

milos_samardzic.jpg

Milos Samardzic fotója

Technikai információk:

 rose11.jpg