Montenegró élővilága: oleanderszender

2.jpg

2018. októberében, utolsó montenegrói esténken ez a tenyérnyi oleanderszender repült be az apartmanunk konyhájába és megtelepedett a konyhaszekrény tetején. Mivel éppen főztünk, szegénynek párás lett a szárnya, meg sem próbált elrepülni, így közelebbről is szemügyre vehettük ezt a szép nőstény példányt.

Mit lehet tudni erről a szenderről?

Az oleanderszender (Daphnis nerii), a rovarok (Insecta) osztályába, a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a szenderfélék (Sphingidae) családjába tartozó faj. Nevét, fő tápnövénye, a leander (Nerium oleander) után kapta.

3.jpg

Nagytermetű lepke, szárnyfesztávolsága 7-12 cm. Az európai szenderek között az egyik legszebb. Elülső szárnyaik keskenyek, 4,5-6,5 cm hosszúak, színük olajzöld, szürke és fehér, bonyolult rózsaszínű és lila rajzokkal gazdagon díszítettek, belső szegélyük karéjos.

1.jpg

Tényleges eloszlásukat nagyon nehéz meghatározni. Sok helyen nagyon kis példányszámban jelenik meg, nappal szinte észrevehetetlenül, mozdulatlanul pihen kiváló rejtő színekkel a színes virágú leandereken, így még emberi közelségben sem biztos, hogy észlelik jelenlétét.

6.jpg

Hazája Dél-Európa, ahol évente akár két nemzedéke is lehet, gyakori Kis-Ázsiában és Kelet-Indiában, de előfordul Afrikában is. Magyarországon nem jelenik meg minden évben, ritka bevándorló, csak az igen száraz és meleg években látogat el hozzánk délről.

Frissen kikelt szender és bábja - a fotót Milena Alysheva készítette.

8.jpg

Bábja 55-75 mm hosszú, kezdetben világosbarna-, majd sötétbarna színű, fényes, viszonylag karcsú, a hasi és a szárnyi részeken fekete pöttyökkel megszórt, oldalainak szelvényein fekete foltok vannak. A hímek potrohvégén három-, míg a nőstényeknek csak két sötét színű, barna, vagy fekete folt látható. 

Az alábbi fotón pedig szaporodásuk elkapott pillanata található. Készítette: Licz Sándor

liczsandor3.jpg

 

Technikai információk:

  • Forrásanyag: https://hu.wikipedia.org/wiki/Oleanderszender
  • A szenderről a fotókat és a videót Kalmár János készítette
  • a bábról és az abból kikelt lepkéről csatolt fotót Milena Alysheva készítette.
  • A párosodásról szóló fotó Licz Sándor alkotása.
  • Elsősorban száraz időszakban fordul elő, hidegebb időben délre vonul
  • Gyors röptű szender, akár 50-60 km/h-s sebességű repülésre is képes
  • A virágok előtt lebegve, nagy mennyiségű nektárt fogyasztanak.