Forrásként fakad a víz a fa törzséből

Dinoša-i pisilő fa

dinosa_fa.jpg

Egy kora tavaszi, illetve őszi látványosság Podgorica közelében, a Dinoša-i pisilő fa. Ha már amúgy is Podgorica környékén járunk, és ebben az időszakban, úgy érdemes útba ejteni ezt a különös természeti jelenséget, az sem árt, ha gumicsizmánk, vagy vízálló cipőnk van hozzá.

Heves esőzések időszakában ez a 100-150 éves eperfa a talajvíz nagy nyomása miatt saját magából lövelli ki a felgyülemlett vizet. A sok csapadék miatt a föld alatti forrásokban ugyanis olyan nyomást ér el a víz, hogy az a fa gyökereinél és a repedéseken felszivárog az üreges törzsbe, majd onnan egy lyukon át kifolyik. 

dinosa_fa2.jpg

Hasonló jelenség figyelhető meg az észt Tuhala városban, ahol a víz egy öreg "boszorkánykút"-nak nevezett kútból tör fel, de míg az ott élő lakosok ehhez a jelenséghez azt a legendát tulajdonítják, hogy a boszorkányok nyírfákkal verik egymást, és ez okozza a felszínre törő vizet, addig a montenegrói nép, Dinoša lakosai egyszerűen csak ritka és elbűvölő természeti jelenségnek tekintik a fából kitörő vízesést, mely 20-25 éve bizonyíthatóan évről-évre megismétlődik.

S ha már Dinoša-ban járunk, érdemes megnézni katolikus templomát, és annak sírkertjét. Nagyon érdekes sírokat is találhatunk ott. Például ezt az 1881-ben készült sírkövet is megcsodálhatjuk, melynek igen különleges kinézete van.

temeto1.jpg

temeto3.jpg

temeto4.jpg

És nem utolsó sorban a gyönyörű Cijevna folyó is ad látnivalót a szemnek, érdemes a környéken fotókat készíteni erről is.

122183004.jpg

Mit tudhatunk Dinoša történetéről?

Dinoša, mint település már az ókorban is létezett, amit egy fellegvár romjai is bizonyítanak. A római korban a település a Dukljai városrészhez tartozott, vízvezetékrendszer hálózatának része volt. A vízellátó rendszer forrását és gyűjtőhelyét a Cijevna folyó partján építették ki ezen a helyen.

122181986.jpg

A középkorban jelentősen fejlett településnek számított, ezt Milutina király 1314-ben keletkezett alapokmánya is bizonyítja. Összekapcsolta Malesija területét a podgoricai térséggel, Spužo-val és az Onogošt-tal (Nikšić). A település temetőjében vannak a korábbi Szent Mihály arkangyal templom maradványai.

A török uralom idején Dinoša volt a bevándorló lakosság iszlamizálásának egyik központja, Podgorica környékén az egyik legrégebbi mecsettel. A Planica dombon a török korszak erődítményének romjai találhatók. Az 1941-es népszámlálás idején a településen 69 római katolikus és 308 muzulmán vallású élt. 

És ha már itt vagyunk, a Cijevna folyó partján csodálatos panorámával rendelkező erődszerű étteremben ehetünk és pancsolhatunk utána a vízben.

etterem1.jpg

Technikai információk: