Filmtörténeti érdekességek a Mamulával kapcsolatban

nymph4.jpg

A Mamula történetét kutatva találtam rá két érdekes mozifilmre is, mely a Mamulában készült. Érdekesen végletes a kettő, az egyik egy jugoszláv háborús filmdráma 1959-ből, a másik egy szerb-montenegrói horrorfilm 2014-ből. Campo Mamula és a Nymph. Érdekességek a filmtörténet montenegrói világából.

A Campo Mamula 1959-es film, az olasz fogolytábor helyzetéről szól a Mamulában. Rendezte: Velimir Stojanović, szereplők: Ljuba Tadić, Pavle Vuisić, Dragan Laković, Pavle Bogatinčević, Petar Vujović.

campo-mamula-1959-avi.jpg

A politikai foglyok Mamula táborában sokkal rosszabb helyzetben találják magukat, miután Olaszország kapitulál. Az olaszok helyébe németek lépnek, akik azt ígérik a foglyoknak, hogy minden egyes foglyot szabadon engednek, aki legalább 10 aknát hatástalanít. Kettőjüket szabadon is engedik, akik aztán a partizánok keresésére indulnak. Miután nem találkoznak velük, a két szabadon engedett fogoly visszatér a börtönbe, hogy kiszabadítsák társaikat.

A film első fele itt nézhető meg olasz nyelven:

Campo Mamula 1959 / Domaci film I. od II Deo

A film második fele:

Campo Mamula / 1959 Domaci film II. od II Deo

-------------------------------------------------------

 nymh2.jpg

A másik filmtörténeti csemege a Nymph (Mamula) címen futó szerb-montenegrói horrorfilm. Második filmjének, a nimfának (más néven Mamula, ill. A gyilkos hableány) elkészítéséhez Milan Todorovic rendezőnek (a Halottak Övezete) megengedték, hogy a Mamula erődítményt használja filmjéhez, amely a montenegrói kotori öböl bejáratánál található. A kör alakú, mindössze 200 méter átmérőjű sziget a Kotori-öböl közelében található. Az eredetileg Lastavicaként ismert sziget új nevét Lazar Mamuláról, az Osztrák-Magyar Monarchia tábornokáról kapta, aki 1853-ban erődöt építtetett e helyen. 1942-ben Benito Mussolini koncentrációs táborrá alakította át az épületet, melyben sokakat kínoztak és gyilkoltak meg.

nymh1.jpg

A film egyik húzó neve Franco Nero, a két fiatal nőt Kristina Klebe és Natalie Burn játsza.

Két amerikai lány utazik Montenegróba nyaralni, hogy meglátogassa egy régi barátját. Miközben ott vannak, úgy döntenek, hogy ellátogatnak Mamulára, egy elhagyott katonai erődre. Az erődítmény felfedezése során rájönnek, hogy nincsenek egyedül. Valaki más is van velük a szigeten. A sziget alatt sötétség rejtőzik ... 

A film itt nézhető meg online (ingyenes regisztrációt követően):
https://spindlemovies.com/hungary.php?movie=260030

Filmkritika: http://www.cinegore.net/2015/02/07/mamula-aka-nymph-aka-killer-mermaid-2014/

időtöltést kívánok a filmekhez! De elsősorban ahhoz, hogy legyen szemünk a Mamula erődítmény valóságát meglátni, a már talán soha nem visszahozható állapotát nem háttérként, hanem főszereplőként nézni, és értékelni történelmét, megmaradt köveit és jelentőségét. 

Technikai információk: