A Mamula koncentrációs tábort 76 évvel ezelőtt oszlatták fel

mamula1.jpg

A Lastavica szigetén lévő Mamula fasiszta koncentrációs tábort 76 évvel ezelőtt számolták fel, hagyományosan szeptember 14-ét szentelik az ott szenvedők megemlékezésére.

A kör alakú, mindössze 200 méter átmérőjű sziget a Kotori-öböl közelében található. Az eredetileg Lastavicaként ismert sziget új nevét Lazar Mamuláról, az Osztrák-Magyar Monarchia tábornokáról kapta, aki 1853-ban erődöt építtetett e helyen. 1942-ben Benito Mussolini koncentrációs táborrá alakította át az épületet, melyben sokakat kínoztak és gyilkoltak meg. A helyi veteránszövetség elmondásai szerint a háborúban 2000 embert tartottak fogva Mamulán, akik közül nyolcvanhat embert kivégeztek, további ötvenen pedig éhen haltak.

A bokai és lustica közösség 1941-1945 közötti háborús veteránjainak nemzeti felszabadítási szövetsége a mai napon szervezett összejövetelt a Mamula erődnél, hogy megemlékezzenek azokról a fogvatartottakról, akik 1942-től 1943. szeptember 14-éig itt szenvedtek és vesztették életüket, mikor is az utolsó itt fogvatartott és megkínzott foglyok is elhagyták a Mamulát.

Veterán szövetségek, más városok delegációi, az áldozatok családtagjai helyeznek el virágokat és idézik fel emlékeiket a bokaik és más volt jugoszláviai hazafiak szenvedései kapcsán, akik a fasizmus elleni küzdelem árát a Mamulán éhezéssel, szenvedéssel, életükkel fizették meg.

e077736f289c2ef3244a196f83f469b9_xl.jpg

A bokaiak mellett Trebinje önkormányzatának képviselői is csatlakoztak az antifasiszta áldozatok leszármazottai és az áldozatok előtt tiszteletet tenni kívánókhoz, akik Budvából, Kotorból, Tivatból, Herceg Noviból is érkeztek, mivel a táborban nagyszámú kelet-hercegovinai fogvatartott is volt.

A megemlékezés szervezői idén dél Dalmácia veterán szervezeteinek is küldtek meghívást az eseményre, mivel a Mamula áldozatai között nagyszámban voltak erről a területről is, de egy szervezet sem reagált a meghívásra.

A Mamula teületének jelenlegi képviselői, akik számára a szigetet 49 évre bérbe adták, hogy a korábbi koncentrációs táborból – a montenegrói kormány teljes támogatásával – luxus turista komplexumot hozzanak létre, ugyancsak a megemlékezés virágait helyezték el a mai napon.

A Mamula korábbi foglyai, Ivo Markovic Budváról és Nada Lucic Seferovic Morinjból, valamint a Belgrád közeli Sopotból érkező vendégek is részt vettek a mai eseményen.

A Mamula erőd átalakítása folyamatban van 33 szobás, magas színvonalú szállodává és gyógyüdülőhelyévé. A komplexumban 96 négyzetláb méretű emlékgaléria, négy vendéglátó-ipari létesítmény és vízisport klub is lesz található. A munkák befejezésekor a szigetre és az erődhöz való belépés ingyenes lesz az ígéretek szerint.

A veterán szervezetek, a Mamula áldozatainak családtagjai, és a vendégek ma két órát tartózkodhattak a szigeten a megemlékezés alkalmából, figyelemmel arra, hogy a szigeten egyébként már építési és rendezési munkálatok folynak.

A mai esemény videó beszámolója

A mai nap a híres Újvidék újságíró és rendező, Aleksandar Reljic szintén jelen volt a Mamulában. Dokumentumfilmjeiben sokszor foglalkozik az antifasizmus témájával. Reljic már második alkalommal emlékezik meg erről a témáról, most a "Mamula All-Inclusive" című film filmjében, amelyet az idén a Szarajevói Filmfesztiválon mutattak be nagy sikerrel.

 

Technikai információk: