Különleges fenyőtobozt is találhatunk Tivatban

toboz3.jpg

Tivatban, az 1892-ben alapított Veliki Gradski Parkban 2,1 kilós chilei fenyőtobozt találtak nemrégiben. Örülhetnek a megtalálók, hogy nem esett a fejükre a toboz. Különleges fa termése ez, ki ne szeretne látni egy ilyet? De mit érdemes tudni erről a fenyőről?

A park egyik különlegessége ez a chilei fenyő (araukarija araukana), melyből két példány van a parkban, s mely akár 5 kilós, 25-30 cm magas tobozairól is ismert. Ezek a fák nem csupán Montenegróban, de egész Európában különlegesnek számítanak.

fenyotoboz.jpg

Dél-Amerikából származik ez a rendkívül karakteres habitusú örökzöld, tűlevelű díszfa. Hajtásait körkörösen elhelyezkedő háromszögletű levelek borítják.

toboz_fa1.jpg

Természetes élőhelyén akár 30 méterre is megnőhet. Igen lassú növekedésű, fiatalkori kúpos koronáját később jellegzetesen ernyőszerű korona váltja fel.

gradski-park.jpg

A városi park sok növényritkaságnak ad otthont. Az Osztrák-Magyar Monarchia tengernagya, Maximilian Daubichsky von Sternek alapította a parkot. Az ő indítványára a távoli vidékekről hazatérő tengerészek egzotikus növényeket hoztak magukkal és azokat itt ültették el. 

Technikai információk: