A Zenta utolsó üzenete, emlékezés a hullámsírban nyugvó magyar tengerészekre

zenta_07_large3.jpg

Az Osztrák-Magyar Monarchia SMS (Seiner Majestät Schiff - Őfelsége Hajója) Zenta nevű, 96 méter hosszú cirkálója, hadihajója 105 éve, 1914. augusztus 16-án hősies küzdelem után süllyedt el, a legénységből 173 fővel, többek között magyar matrózokkal is a fedélzetén, a francia hajóhaddal vívott hősies küzdelmet követően Montenegró partjainál. Ezzel megkezdődött a montenegrói partoknál is az első világháború.

Ha Petrovácnál a kis szigeten álló kápolnára tekintünk, szeretettel gondoljunk magyar hősi halottainkra, és a Zenta legénységére, melynek túlélői az elhunytak emlékére emeltették a kápolnát. Ha van szerencsénk és eljutunk a kis szigetre, kongassuk meg a harangot az emlékükre, vigye a szél a tenger felett üzenetünket, hogy nem feledjük honfitársainkat.

zenta_ujsagcikk.jpg
A hajó a vajdasági városról Zentáról, illetve az ottani csatáról kapta a nevét. A hajó építését 1896. augusztus 8-án kezdték a pólai (a mai Pula) Arzenálban. Vízrebocsátására 1897. augusztus 18-án, befejezésére pedig 1899-ben került sor. 

Ezek a hajók – melyek az úgynevezett védett – más néven kiscirkálók – csoportjába tartoztak, missziós céllal épültek: feladatuk volt, hogy a világtengereken cirkálva védelmezzék a Monarchia kereskedelmi és diplomáciai küldetést teljesítő állampolgárait, „lobogómutatással” demonstrálják a birodalom erejét.

image006.jpg

A Monarchia 1914. július 28-án hadat üzent Szerbiának. Szerbia – nem lévén tengeri kijárata – Montenegrón keresztül kaphatott legrövidebb úton katonai támogatást az Antanttól. A hadiállapot a Monarchia és Montenegró között 1914. augusztus 6-án lépett életbe. 1914-ben az első világháború kitörése után a cirkálót Cattaróba (a mai Kotor) vezényelték, miután Montenegró hadat üzent a Monarchiának.

1914. augusztus 8-án a Zenta adta le a tengeri háború első lövését, amikor részt vett Antivari (a mai Bar) montenegrói kikötő bombázásában. Augusztus 10-étől kezdve blokádszolgálatot teljesített. Augusztus 16-án az Ulan romboló kíséretében látta el feladatát, amikor egy 17 egységből álló egyesült francia-angol hajóraj támadta meg a két egységet. Az Ulannak sikerült elmenekülnie, a kiöregedett, lassú Zenta viszont erre képtelen lett volna.

A franciák, miután 12 km-re megközelítették a Zentát, két eléje küldött lövéssel felszólították, hogy álljon meg és adja meg magát. Válaszul a cirkáló árbócán megjelent a kis lobogódísz és a selyem díszlobogó. Ezzel jelezve, hogy nem adja meg magát, hanem felveszi az egyenlőtlen küzdelmet.

sveti_nedelja.jpg

Sv. Nedelja, a Zenta legénységének tiszteletére
emelt kápolnával Petrovácnál
kép forrása: https://www.horvatorszaginfo.hu/

A Zenta parancsnoka, Pachner Pál fregattkapitány elutasította a megadást, és felvette a küzdelmet a túlerővel. A világháború első tengeri ütközete rövidnek bizonyult, a francia egységek kb. 15 perc alatt megbénították a Zentát, majd tovább lőve azt, el is süllyesztették. Mivel a vízben úszókat nem mentette ki senki, ezért közülük, aki bírta, öt órás úszást követően érte el a partot és esett végül montenegrói fogságba. 173-an vesztek oda.

Amikor 1914. augusztus 16-án a francia flotta a Zenta láthatárán megjelent és a hajó parancsnoka, Pachner Pál k.u.k. fregatt kapitány észrevette, hogy becsülettel többé nem vonulhat vissza, drótnélküli távíróval a következő jelentést küldte parancsnokának: "Felveszem a harcot az ellenséges flottával".

zenta_ujsagcikk33.jpg

A francia flotta, amely ellen a Zenta küzdött, 16 nagy páncélosból és 12 kisebb hajóból állott. Ez a radiogramm volt a Zenta utolsó üzenete. A kis hadihajó elsüllyedt, de előbb a harc folyamán négy ellenséges nagy hadihajót súlyosan megrongált.

A Zenta 324 fős legénységéből 150-en maradtak életben, akik sokan partra úszva montenegrói hadifogságba estek. Százalékos arányokat nézve a teljes személyzet 54%-a halt hősi halált.

A Zenta legénységéből csodálatos módon sokan megmenekültek. A francia hajók a Zenta elmerülése után természetesen azonnal abbahagyták a küzdelmet, sőt egyes források szerint  mentéshez láttak. Részt vett a mentésben néhány - Antivári (a mai Bar) kikötőjéből való - halászbárka is.  Azok, akik ezekre kapaszkodtak fel, elmenekültek, míg akiket a franciák szedtek fel, hadifogságba jutottak.

A megmenekültek zöme 4-5 órányi úszás után ért partot Castellastuán (a mai Petrovac). A kapitány jelentése szerint a csoportot, amelyhez ő is tartozott, a part közelében a genfi egyezmény zászlóját lengető helyi csónakok mentették ki. Minthogy nem kívántak a montenegróiak kezére kerülni, a Sv. Nedelja zátonyon szálltak ki. De csupaszon, elgyengülve és fegyvertelenül néhány órával később semmilyen ellenállást sem tudtak tanúsítani a montenegrói katonákkal szemben, akik egy tiszt parancsnoksága alatt csónakon mentek értünk, hogy elvigyék őket. Hadifoglyok lettek. Az életben maradtak a fogságból 1916. január 15-én szabadultak, miután Montenegró megadta magát az osztrák-magyar hadak nyomására.

zenta_vege.jpg

A Monarchia hajóroncsairól készült videó sorozat bemutató darabja a Zenta cirkálóról készült, melyet az alábbiakban feltétlenül érdemes végignézni, szánjuk 27 percet az emlékezésre, a hősi tettek elismerésére, s ezzel is több kapcsolódási pontunk lesz Montenegróhoz.

A mai Montenegró vizeiben, a parttól több kilométerre, nyugat-délnyugat irányban Petrováctól, 75 méter mélységben fekszik a Zenta cirkáló. A hajó ütközetben süllyedt el, és habár kikezdte az enyészet, szinte eredeti pompájában, egyenesen áll a tengerfenéken, melyet nehéz körülmények között és sok ráfordítással derítettek fel magyar búvárok 2002-ben.

Az aznapi küzdelem részletes leírása megtalálható az alábbi linken csatolt újságcikkben. Lényeges, hogy a cikk minden oldalon folytatódik, csak fura módon, mindenképpen érdemes megkeresni a folytatást. (első oldalon jobb oldalt alul kezdődik, második oldalon a vastag csík alatt középtájt három hasábban, harmadik oldalon középtájt vastag csík alatt három hasáb, negyedik oldalon bal oldalt alul, a vastag csík alatt, a bal oldali hasábban). Az újság itt érhető el: http://nagyhaboru.hu/media/Nagybanya_1915-2__pages64-67.pdf

petrovac_sziget.jpg

A Zenta parancsnoka a későbbi beszámolójában a következőket mondta:

- Megesküdtünk, hogy küzdeni fogunk az utolsó lehelletünkig. Nem törődtünk az ellenséges ágyúgolyókkal, azzal sem, hogy tűz ütött ki a hajón, már több sebesültünk volt és még egyre folytattuk mi is az ágyúharcot. Már féloldalt dőlt a hajó, amikor még mindig tüzeltünk. A megsebesült és elesett matrózokat a tisztek helyettesítették. A harc végén a sebesültjeink száma  körülbelül ötven volt. Ezek a hajó elmerülése után természetesen mind a tengerbe vesztek, nem volt erejük, hogy fenntartsák magukat a víz szintjén, amíg segítség érkezik.

zenta_cirkalo.jpg

Sajnos a kotori Pomorski Muzej (Tengerészeti Múzeum) nem rendelkezik a Zenta cirkálóhoz köthető tárgyi emlékkel. Azonban létezik egy fontos dokumentum: a Zenta kapitánya, Pachner Pál fregattkapitány jelentése, mely a hajó elsüllyedésének körülményeit írja le. A kapitány jelentésének keltezése 1914. augusztus 19-e, tehát közvetlenül hadifogságba kerülését követően íródott. 

66432798_2069800406648423_8859761737662988288_n.jpg

A Vasi k.u.k matrózok Hagyományőrző Csoport tagjai
a kotori tengerészeti múzeum előtt 2019. júniusában

Érdekes annak a története is, hogy a jelzett dokumentum hogyan került a kotori múzeum birtokába. A Pachner-jelentés német nyelvű átiratát – melynek keltezése Pula, 1916. március 24-e – Max Wurzinger, a Zenta cirkálón szolgálatot teljesítő gépész-altiszt kapta kézhez – a montenegrói hadifogságból való szabadulást követően – mint a kiérdemelt kitüntetés, az I. osztályú ezüst vitézségi érem kísérődokumentumát. Wurzinger altiszt az I. világháborút követően a montenegrói Tivatban telepedett le. 1914-ben szerencsésen túlélte a Zenta katasztrófáját, de a II. világháború utolsó napjaiban nem kerülhette el a tengerészhalált: 1945. május 5-én a jugoszláv haditengerészet tagjaként vesztette életét, amikor hajója aknára futott és hullámsírba merült. A jelentésmásolat szerb nyelvű fordításban a montenegrói Történeti Intézet 1955-ben Cetinjén kiadott évkönyvében jelent meg. A jelentés részletesen itt olvasható: https://nagyhaboru.blog.hu/2013/08/16/_elrendeltem_a_harc_folytatasat.

65826481_2065711003724030_1556983807247122432_n.jpg

A 173 hősi halált halt tengerész közül – a levéltári források szerint – 49-en voltak magyar nemzetiségűek, közöttük pl. Szűcs Mihály csókai matróz. 

A Sveti Nedelja szigeten lévő kápolna a nagy 1979-es földrengésben szinte megsemmisült, újjáépítése után ortodox kápolnaként szentelték fel.

 

A háború első tengeri csatája megmutatta az Antantnak, hogy milyen fából faragták az osztrák-magyar haditengerészeket. A háború kezdetén a szakértők a császári és királyi haditengerészetet leírták. Ez az ütközet azonban érzékeltette, hogy kemény ellenállás vár a monarchia partvidékei ellen támadókra. A háború folyamán bebizonyosodott, hogy tudunk meglepetéseket okozni az ellenségnek. Arra viszont senki sem számított, hogy ez a flotta a többszörös túlerő ellenére, nem csak hogy nem hátrált meg a tengeren, hanem gyakorlatilag az egész Adriát ellenőrzése alatt tartotta. Ezt köszönhetjük azoknak a névtelen hősöknek (nemzetiségüktől függetlenül) akik most a tenger fenekén alusszák örök álmukat.

A kápolna fotóinak megtekintéséhez kattintson az alábbi fotóra:

 

Technikai adatok:

  • Építő: Tengerészeti Arzenál Póla (Mai Pula)
  • Építési költsége: 4 613 359 korona 
  • Építés kezdete: 1896. augusztus 8.
  • Vízre bocsátás: 1897. augusztus 18.
  • Szolgálatba állítás: 1899. május 28.
  • Szolgálat vége: 1914. augusztus 16.

A cirkáló általános jellemzői:

  • Vízkiszorítás: 2350 t
  • Hossz: 96 m
  • Szélesség: 11,7 m
  • Merülés: 4,24 m
  • Hajtómű: 8 Yarrow széntüzelésű vízcsöves kazán (469 tonnás szénraktárral), két függőleges négyhengeres háromszoros expanzióju gőzgép, (8584 LE) (8.560 ihp), két hajócsavar.
  • Sebesség: 20,8 csomó
  • Legénysége: 17 tiszt és 289 fő legénység
  • Az osztály hajói: Zenta, Aspern, Szigetvár 
  • Fegyverzet: 
    • 8 db 12 cm-es L/40 Skoda ágyú
    • 8 db 4,77 cm-es L/44 Skoda könnyűágyú
    • 2 db 4,77×33 cm Hochtkins gyorstüzelő ágyú
    • 2 db 8 mm-es M93-as gépfegyver
    • 2 db 45 cm-es torpedóvető cső
  • Páncélzat:
    • Övpáncél: 50 mm
    • Fedélzet: 25 mm
    • Lövegtornyok: 35 mm
    • Parancsnoki torony: 35 mm
  • fotók:
  • Sveti Nedelja sziget GPS koordinátái: 42.198587, 18.936396
  • A szigetre átjutni hajótaxival lehet
  • A szigetre a kápolnához feljutás nehezített, lépcsős, nagyon emelkedős
  • nem akadálymentes
  • szerethetőségi skálán: 10-ből 10 (magyar vonatkozása miatt)
  • Petrovácnál a kikötőben a hajóknál lehet kérni, hogy hozzák magukkal a kulcsot a kápolnához

hajo_kulcsos.jpg