Ifjúsági nap Tivatban (05.25)

Dan mladosti

a17dan_mladosti.jpg

Pár éve újra megrendezik május 25-én az Ifjúsági napokat. Ezt a jugoszláviai időkben Fiatalok napjának nevezték, ez ugyanis a korábbi jugoszláv elnök, Josip Broz Tito* (1892-1980) születése napja**. Az esemény rendszeres volt 1945-1988 között. Korábban csak a szülinapjaként, 1957-től az ő kezdeményezésére Fiatalok Napjaként.

regofelvonulas.jpg

Május 25-én ilyenkor közel ötezer ember gyűlik össze, fiatalok, gyerekek és sok olyan ember, akik nosztalgiával emlékeznek a korábbi időkre.

A program részeként a korábbi himnuszt adják elő, kulturális szórakoztató programok kerülnek megrendezésre, barátságos futball mérkőzéseket tartanak.

A korábbi himnusz

Lehetőség van légi show megtekintésére is. A szabályok szerint több montenegrói városban is megszervezik a Fiatalok Napját, melyen egy "Fiatalok Olajágát" visznek stafétaként, melynek célállomása végül Tivat, Az olajfából készült, békét szimbolizáló faragott jelkép emlékezteti az embereket arra, hogy a Jugoszláviát elpusztító véres események ne történhessenek meg újra, a jelképet középiskolai és egyetemi hallgatók viszik a felvonulás során. Korábban ezt a stafétát másfél hónapig hordozták körbe Jugoszláviában, mire Tito szülinapján azt átadták a JNA stadionban.

stafetak2.jpg

Olajfából készült staféták

stafetak1.jpg

A gazdag kulturális szórakoztató program esti befejezéseként a tivati Hotel Pine előtti téren (Riva Pine), a Jadran vitorláshajó kézzelfogható közelségében, a mellette felállított színpadon könnyűzenei programmal végződik az esemény.

fiataloknapja2.jpg

 

Technikai információk:

* Titóról: https://hu.wikipedia.org/wiki/Josip_Broz_Tito

** Egyes hírek szerint valójában 05.07-én született, de miután hatalomra került, megváltoztatták 25-re, mivel a világháború alatt a németek egy hamis dokumentum alapján 25-én sikertelen merényletet követtek el ellene - Vinterhalter, Vilko. In the Path of Tito. Abacus Press, 43. o. (1972)