Nehéz terep vezet az egyik legtökéletesebb kilátáshoz

svetivid1_gornjalastva_antongula_markovi.jpg

Gornja Lastva-n már többször jártunk, több cikket és videóbeszámolót is készítettünk róla. De valahogy sosem került szemünk elé még a Gornja Lastva-tól nehéz terepen megközelíthető Szent Vitus templom, mely gyönyörű helyen található, egy domb tetején, álomszép kilátással. Csak gyakorlott túrázóknak ajánlott.

Sveti Vid, vagyis Szent Vitus kultusza egykoron nagyon elterjedt volt az Adriai-tenger partján. A szent tisztelete nagyon régre nyúlik vissza, és Európa-szerte jellemző volt. Szent Vitusról a cikk vége felé tudhattok meg többet.

A mai Montenegróban e szent tiszteletére szentelt templomok létezéséről nem sok információ áll rendelkezésre, kivéve a Herceg Novi melletti Mokrine falu feletti Vidov vrh-hágón lévő Szent Vid tiszteletére szentelt templom, valamint egy említés egy 14. századi okirat szerinti Bar-i templomról, amely a városfalaktól nyugatra, a Gretva-hegy alatt volt.

Az összes templom, amelyek egy részét már lebontották, néhányat részben vagy teljesen újjáépítettek, az a közös jellemző, hogy dombok tetejére épültek.

---------------------------------------------------------------------------------

Gornja Lastva-ról itt írtunk korábban

---------------------------------------------------------------------------------

Az egyik ilyen Szent Vitus templom, az azonos nevű dombon, Gornja Lastva felett található. A fennsíkról, ahol a templom található, egyedülálló kilátás nyílik a Kotori-öböl egy részére, a Tivati-öbölre, Lustica-ra, Prevlakára, Verige-re, részben a Kotori- és Risani-öbölre, a Vrmac-ra, Orjen-re, és a Lovcen-re.

svetivid2_gornjalastva_antongula_markovi.jpg

A Gornja Lastva feletti dombon álló Szent Vitus-templom legrégebbi említése a kotori levéltár közjegyzői könyveiben található, amely 1327-ből származik, azonban a templom építésének ideje nem ismert. A szakemberek úgy vélik, hogy az építési mód arra enged következtetni, hogy a templom még a bizánci korban épülhetett.

svetivid3_gornjalastva_antongula_markovi.jpg

A Szent Vid-templom a múltban többször is megszenvedte a természeti katasztrófákat és a török birodalmat.

---------------------------------------------------------------------------------

A Montenegrót sújtó egyik legnagyobb modernkori földrengésről ide kattintva olvashattok.
---------------------------------------------------------------------------------

svetivid4_tumulus.jpg

Az északkeleti oldalon a fennsík kerítésfala alatt, a lejtőn elszórtan találhatóak kőlelet-maradványok, amelyek kőhalom - tumulus részei lehetnek. Ma már ennek a falnak a megerősítéseként is értelmezhetők. Az a feltételezés, hogy az őskorban itt kőhalom volt, a múltbeli példákhoz hasonlóan, a kultuszhelyre helyezve a hangsúlyt. (Ld a képen: kőépítmények töredékei, a Sveti Vid-hegy északkeleti lejtőjén).

svetivid5.jpg

--------------------------------------------------------------------------------

A tumulusokról itt írtunk korábban (katt ide) 

---------------------------------------------------------------------------------

A homlokzat szempontjából különösen érdekes egy kisméretű, bekarcolt kereszttel ellátott kőszobor, amelyet valószínűleg utólag építettek be a templomba, amely utalhat egy korábbi épület létezésére, ha nem is ugyanarról a helyről, de a környező területekről mindenképpen.

Egy másik különös, valószínűleg más templomból származó tárgy a templom belsejében található - ez egy sekély domborműves kereszttel ellátott szenteltvíz tartó, amely a nyugati falon található a bejárati ajtótól jobbra

1662-ben Sborovazzi püspök ezt írta a templomról: "A Sv. Vid templom megközelítése: A domb tetején található templom kőből épült, a törökök elpusztították és kifosztották a közelgő háború miatt, s a templomkertben Lastva falu halottait temették el…"

Sveti Vid, vagyis Szent Vitus (Mazara del Vallo, i. sz. 3. század – Lucania, 303. június 13.) vértanú, a gyógyszerészek, vendéglősök, sörfőzők, vincellérek, rézművesek, táncosok és színészek, fiatalok, háziállatok, a csehek, Prága, Fiume, Szászország és Szicília védőszentje. Vid, másként Vitus, Vida ifjú ókeresztény vértanú, a középkor végének kedvelt pártfogója, a tizennégy segítőszent egyike.

sveti_vid.JPG

Az Érdy-kódexben is megtalálható legenda szerint Szicília délnyugati tengerpartján, a mai Mazara del Vallo területén született. Hétéves volt, amikor nevelőjével, Modestusszal és dajkájával, Crescentiával Lucaniába szöktek, mert apja a kereszténység megtagadására akarta kényszeríteni. Mindhármukat Diocletianus udvarába vitették, és noha Vitus meggyógyította a császár fiát, és más csodákat is véghezvitt, forró olajjal telt üstbe vetették. Egy angyal visszavitte Lucaniába, de ott hamarosan meghalt.

sveti_vid2.jpg

A leggyakrabban üstben ülő fiúként ábrázolják, kezében pálmaággal, könyvvel és hollóval, sassal vagy kakassal. A kakassal azért kapcsolták össze, mert az általa kiszorított szláv fényistenhez, Svantevithez hasonlóan neki is kakasokat áldoztak. Ritkábban megjelenik a szász királyok védőszentjeként, hermelinnel és országalmával.

Az alábbiakban körbenézhető a templom környéke és a kilátás

A Sveti Vid templom Gornja Lastvából Orašje településen keresztül, keskeny kanyargós ösvényen keresztül érhető el. Érdemes összekötni a kirándulást Gornja Lastva felkeresésével, ahol egy igazi szellemfaluval és egy 1410-ben épült templommal is találkozhatunk.

Nézzétek meg a Gornja Lastva-ról készített videónkat!

Kellő óvatossággal járjon el, aki meg kívánja tekintetni, a terep nagyon nehéz, sziklás, göröngyös. Megfelelő sportcipő és elegendő ivóvíz nélkül ne induljunk el!

terkep_svetivid_gornjalastva.jpg 

Technikai információk: