Kralje egyedi látnivalója egy sugárhajtású repülőgép

kralje4.jpg

A híres katonai pilóta, Nikola Lekić altábornagy Kraljében született, Európában az első pilóta, aki a hangsebességnél is gyorsabban repült F-86E Sabre* sugárhajtású repülőgéppel, még 1956-ban.

1956. július 31-én Nikola Lekic ezredes 15 000 m-re vitte a repülőt, és egy 90 fokos merülés során áttörte a hangsebességet, így ő lett az első jugoszláv pilóta, aki túllépett az 1. Mach-on. A repülőgép, amellyel aznap repült, sorozatszáma 11005, brit stílusú terepszínt viselt (sötétzöld/szürke felső felület és világoskék alsó), festett jugoszláv jelvényekkel. 

Hihetetlen bravúr volt, mert az ilyen típusú repülőgépeket nem szuperszonikus sebességre tervezték. Rajta kívül még három kraljei légierő pilóta volt, érdekes életrajzokkal és magas katonai beosztásban.

kralje1.jpg

Milan Martinović és Radomir Đurković, valamint Nikola Lekić a NOB tagjai, majd a JNA tisztjei voltak, míg Branko Gojković 1941-ben a megszállóval szemben álló jugoszláv hadsereg pilótája volt.

kralje2.jpg

Később német fogságba esett, ahol 1945-ig maradt. Mindannyiuk tiszteletére és örök emlékezetére emlékművet állítottak a leszerelt JNA vadászrepülőgépről - a Jastreb J21**-ről. Alatta egy emléktáblával.

* Az F–86 Sabre első generációs, nyilazott szárnyú, transzszonikus vadászrepülőgép, melyet az Amerikai Egyesült Államokban, az 1940-es évek végén fejlesztettek ki az FJ–1 Fury vadászrepülőgépből. A második világháború után az egyik legnagyobb számban gyártott nyugati harci repülőgép.

**  A Soko J-21 Jastreb (szó szerint  'sólyom'), amelyet egyes források J-1 Jastreb néven emlegetnek, egy jugoszláv együléses, egyhajtóműves, könnyű támadó repülőgép, amelyet a Aeronautical Technical Institute (ATI) és a Vojnotehnički Institut Beograd (VTI) Belgrádban, a SOKO gyártotta Mostarban.

Kraljén még sok más látnivaló is van, melyre egy másik blogcikkben térek ki.

Technikai információk: