Előkerült a budvai balerina elrabolt ikertestvére

Megtalálták a szobor modelljét, Olga Kalivodát!

balerinaszobor1.jpg

A budvai balerináról már többször is fellebbentettem a fátylat, most pedig egy fülesnek köszönhetően előkerült a Berane Hotel szökökútjában évtizedekig pancsoló, budvai balerina elrabolt barene-i ikertestvére, a Kupačica. Hogy is van ez?

Gradimir Aleksić számos szobrának modelljeként használta Olga Kalivodát, aki a budvai balerina alakjának múzsája is volt. Budán 1966 óta áll a balerina szobra (Igračica). Berane volt a szoboröntvény első "fellépőhelye", ahol Kupačica-nak nevezték és vélhetően 1962 óta állt ott. Vannak olyan információk, hogy látható még ilyen szobor a Mataruška Banja parkban (Szerbia), az ottani szökőkútban, további "ikertestvér" volt Zaječarban (Szerbia), ahol pedig gyerekkel együtt mutatják be. Az ötödik "példány" pedig meg nem erősített történetek szerint Makarskában (Horvátország) van, azon a helyen, ahol Kalivodának köszönhetően készült a vázlat.

mataruska-banja-mineralni-izvori.jpg

Mataruška Banja parkban

zajecar.jpg

Zaječarban (talán ez az a szobor)

És azt mondják, hogy Berane-ben (Montenegró) is hasonló szobor volt az egyik szálloda előtt. Most már tudjuk, a Hotel Berane szökőkútjában.

berane_hotel.jpg

A napokban megtalálták a "Berane" szállodából jópár éve eltűnt "Fürdőző" szobrot. A fürdőző szobor ezen hírforrás szerint Dragan Mitrović akadémikus szobrász munkája, és kifejezetten a "Berane" szállodának készült.

A híres "Fürdőző" szobrot, amely a 2000-es évek elején tűnt el a "Berane" szállodából, ahol építése után jópár évtizedig a szökőkutat díszítette ennek a híres étteremnek a teraszán, néhány napja találták meg, és visszakerült a hotel területére. Ezt több forrás is megerősítette az RTCG Portálnak, de a szálloda jelenlegi tulajdonosától, a külföldön tartózkodó Nenad Đekovićtól nem tudtak még teljes körű tájékoztatást kapni.

balerinaszobor.jpg

Egy régi fotó a Hotel Berane teraszáról

A portál értesülése szerint a tulajdonos névtelenül értesült arról, hogy a "Kupačica" valahol a város közelében található, ahol valóban megtalálta. A "Kupacica" tehát ismét "beúszott" a kikötőjébe, vagyis a helyére, ahová ismét el fogják helyezni. A fürdőzőszobor - e hírforrás szerint - Dragan Mitrović akadémikus szobrász munkája, és kifejezetten a "Berane" hotel számára készítette, második öntése pedig a budvai Ričardova glava strandon található, mint budvai balerina.

------------------------------------------
cikkajánló

A VIHAR ELHURCOLTA, DE VISSZATÉR HELYÉRE A SZÖKEVÉNY BUDVAI BALERINA

------------------------------------------

Úgy tartják, hogy a szálloda fénykorát követő időszakban eltűnt a legtöbb művészi festmény és egyéb műalkotás, felbecsülhetetlen értékű tárgy a hotelből. Eltűnt Uroš Tošković triptichonja, Aleksandar Ac Prijić négyszer három méteres olajfestménye, Zoran Radović belgrádi képzőművész több képe, számos más művész festménye, valamint fából és bronzból készült beltéri szobrok is eltűntek.

budvai_berani_egykepen.jpg

Összehasonlítva az ikertestvérek
balra a budvai balerina, jobbra a Berane-i fürdőző lány szobra

Ekkor tűnt el a Fürdőző szobra is a szökőkútból a szálloda teraszáról. A szobrot nagyon szakszerűen leszerelték, ami azt jelezte, hogy valaki nyugodtan, félelem nélkül "dolgozott". Sajnos teljesen megsemmisült két, szintén jelentős értékű fa falinstalláció is, egy bizonyos belgrádi művész alkotása, aki egykor a helyszínen, a szállodában lakott.

A "Hotel Berane" ezt követően háromszor leégett és teljesen megsemmisült, és csak akkor, amikor a jelenlegi tulajdonos a legjobb és őszinte szándékkal megvásárolta, kezdődött meg az eredeti megjelenését megőrző formátum újjáépítése, a Limára néző terasszal.

Ez a szálloda Beran egyik jellegzetes épülete, és a város minden lakója örömmel fogja hallani, hogy a "Fürdőző" szobrot megtalálták, és visszakerülhet a helyére.

---------------------------------------------------------------
cikkajánló

A 14 ÉVES OLGA KALIVODA VOLT A MODELLJE A BUDVAI BALERINÁNAK

---------------------------------------------------------------

2023.05.11: Talány

Én viszont egy talányt nem tudok feloldani a hír kapcsán. Az eddigi információk és az Olga Kalivoda által hitelesen előadott történet szerint a budvai balerina alakját Gradimir Aleksić róla mintázta és öntötte formába 1962 környékén.

A jelenlegi hír szerint a Berane-i fürdöző lányt Dragan Mitrović alkotta, és a második kiöntése volt a budvai balerina alakja. Ráadásul úgy írják, a Berane-i lányalak hat évtizedig állt a szökőkútban, mielőtt a 2000-es évek elején, tegyük fel húsz éve, eltűnt. Vagyis ez a szobor minimum nyolcvan éve készült, vagyis 1943 környékén. A két szobor között kb 20 év különbség van a 'történeteik" szerint. Akkor most valójában melyik szobrot ki készítette, ugyanazon alkotó készítette-e és valójában mikor?

---------------------------------------------------------------
cikkajánló

A BUDVAI BALERINA LEGENDÁJA

---------------------------------------------------------------

ujkepek1.jpg

2023.05.28: Keresik Olga Kalivoda-t, hogy meghívják a Berane-i szállodába

A legújabb hírek szerint - melyben az előzőekben felvetett talány része helyreigazodni látszik - a közösségi médiában közzétett reklámokkal keresik a szobor modelljét, a mára 75 éves Olga Kalivoda-t, hogy együtt ünnepelhessék meg vele a Fürdőző lány, Kupačica szobrának előkerülését. 

ujkepek3.jpg

Olga 1962-ben szolgált modellként a szoborhoz, tizennégy évesen, miközben nyári vakációján Makarskában volt. A szobor Gradimir Aleksić belgrádi szobrászművész alkotása, aki idén nyáron ünnepli hatvanadik születésnapját, vagyis eggyel több ok az ünneplésre.

2023.06.06: Megtalálták Olgát!

A berane-i turisztikai szervezet megtalálta a ma Marinčić vezetéknevet viselő, Újvidéken élő Olga Kalivodát, akit a jubileumi ünnepséggel Berane-ban látnak vendégül.

olga_kalivoda_ma.jpg

 

Technikai információk:

forrásanyagok: