A budvai balerina legendája

Skulptura plesačice (Statua balerine)

4_1.JPG

A Budvai Ballerina (Budva Balet Dancer) egy gyönyörű bronz szobor, amely a Mogren strand felé vezető úton található, és egy belgrádi szobrász, Gradimir Aleksic alkotása. A balerina alakja, amelynek háttérben az óváros falai sejlenek, Budva egyik legnépszerűbb látnivalója.

A budvai táncos alakját egy régi helyi legenda ihlette egy lányról, aki egy tengerész jegyese volt. A tengerész nagy távolságokra vitorlázott, hogy a megkeresett pénzből végül a  lánnyal élhessen. Azonban soha többé nem tért vissza, kedvese továbbra is hűségesen várta haza és minden reggel eljött a sziklákhoz. Évekig várt rá így, amíg egy reggel holtan nem találták ezen a sziklán. De léteznek más legendák is róla ...

balerina1_1.jpg fotó forrása: https://www.rtvbudva.me/

Bár a köznép budvai balerinának hívja, valójában ez nem fedi a valóságot, mivel a szobor nem rendelkezik a balerinák igazi jelképével, a "kacsának" nevezett szoknyával. Ha közelebbről megnézzük a szobrot, megláthatjuk, hogy az alak nem visel ruhát, ezért a turisták sokszor viccesen azt mondják a szoborról, hogy a "lány, aki elvesztette a fürdőruháját".

balerina2.jpgfotó: Ivan Cucuk (https://www.instagram.com/ivancucukbudva/)

A táncos szobor nemcsak Budva, hanem egész Montenegró talán leghíresebb és leggyakrabban fotózott látványossága. A gyönyörű és elegáns bronz tornász, a Mogren beach sziklái és a híres Avala Hotel között a hűség szimbólumává és manapság Budva nemhivatalos jelképévé vált.

Nagy népszerűsége ellenére kevés turista ismeri ennek a lenyűgöző szobornak a történetét. A helyi lakosság körében számos legenda magyarázza a "Budvai tornász" szobor megjelenését Budva óvárosa és a tengerpart közelében.

Több verzió is létezik a szoborról. Egyes hírek szerint a szobor egy híres montenegrói tornász emlékére készült, aki valahol itt a sziklák környékén esett a tengerbe, bár senki nem tudja meg mondani ennek a tornásznak a nevét. Más helyi történet szerint egy fiatal pár tragikus történetét eleveníti meg a szobor, akiket úszás közben megtámadott egy cápa. A lánynak sikerült kiúsznia, de a férfinak nem. Ezen szörnyű tragédia után a lány minden éjjel kijött a tengerpartra, hogy kedvesét várja. De a csoda sosem történt meg, és a lány nem tudott többé kedvese nélkül élni. Az önzetlen szerelem jelképeként készült a szobor, miután a lány is meghalt.

balerina3.jpgfotó: https://sharemontenegro.me/

Egy másik történet szerint a strand közelében a szikláknál található emléktábla utalhat a szobor legendájára, melyen ez a felirat található: "Az öbölben, a sziklák mögött, mialatt a barátaival úszott, 1955. július 13-án, 22 éves korában egy villamosmérnök hallgató Stevan Tomasevic egy tengeri szörny áldozata lett".

balerina4_1.jpgfotó: https://sharemontenegro.me/

Mások szerint a szobor azon helyi gazdag családoknak állít emléket, akiknek lányai úszni mentek a tengerbe, de sosem tértek vissza.

De a helyiek között létezik egy meglehetősen népszerű, romantikus és erõteljes legenda is az emlékmű eredetéről. Régesrégen egy fiatal szerelmespár Budvában élt, a lány táncos volt, a fiú tengerész. A fiú gyakran ment a tengerre, a lány pedig szerelmesen várta mindig vissza. A fiú egyszer hosszú útra ment, a lány minden reggel kiment a sziklákhoz, táncolt és szeme a távolba révedt, remélve, hogy rég nem látott szerelme feltűnik a horizonton. Múltak az évek, sorra tértek vissza a hajók, de a régen várt szerelmes hajója sosem tért vissza Budvára. A lány nap nap után, hónapról hónapra várt a tengeren csodát várva. A lány később meghalt, örökké hűséges maradt kedveséhez és ez a történet a tökéletes példája lett az igazi, hű szerelemnek és önfeláldozásnak.

balerina5.JPG

A helyiek szerint Gradimir Aleksic szobrászt ez a legenda ösztönözte az elegáns bronz szobor létrehozására, a hűség szimbólumaként. A látogatóknak a legendában való hitét jelzi a szobor bizonyos részeinek simogatása, mivel a hagyomány szerint a szobor megtapintása boldogságot hoz.

Legyen azonban óvatos! Annak érdekében, hogy ne ismételje meg a híres montenegrói tornász sorsát, vigyázzon, amikor a szobor közelében és a sziklákon jár! Az éles sziklák nagyon veszélyesek, kép készítése közben ügyeljen a testi épségére.

A szobor történeti szempontú leírását külön blogbejegyzésben olvashatja. 

Technikai információk:

 balerina6.jpgGoogle maps kép