Montenegró és a cápák

capa1.jpg

2022-ben több cápatámadásról is hallhattunk híreket Egyiptomi nyaralóhely kapcsán. Biztos többekben felmerült, vajon van-e ilyen veszély Montenegró partjainál is. Megnyugtatok mindenkit, szinte bizonyos, hogy Montenegróban maximum delfint láthatunk (ahogy arra most 2022 júniusában több példa is volt a kotori öbölben), cápával nem fogunk találkozni. Az Adriai-tenger montenegrói szakaszán rendkívül ritka a nagy fehér cápa megjelenése, a cápatámadások pedig még ennél is sokkal ritkábban az adriai partszakaszon.

"Egyre több a cápa az Adriai-tengerben. 2019. június 10-én a turisztikailag frekventált horvátországi nyaralóhelyen, Makarska vizein sikerült lencsevégre kapni egy közvetlenül a part közelében úszkáló makócápát. Két nappal korábban a Makarska közelében fekvő Grebaštica település partjainál észleltek egy másik cápát, horvát horgászok a közelmúltban pedig arról számoltak be, hogy a mediterrán vizeken egy mindeddig ismeretlen trópusi fajjal, tigriscápával találkoztak, ami a hír megalapozottsága esetén valódi tudományos szenzációnak számít." Montenegró partjainál nincs hivatalos hírünk cápa észlelésről, így tízbilliószor nagyobb a valószínűsége, hogy medúzával futunk össze a tengerben, mint valaha is egy cápával.

capa_1.jpg

"Az 1970-es évek derekától csaknem három évtizeden át úgy tűnt, hogy az Adriai-tengerből szabályosan eltűntek az ott korábban viszonylagos rendszerességgel észlelt nagytestű cápafajok. Ez nem volt a véletlennek betudható, hiszen az 1970-es években tetőzött a mediterrán vizek katasztrofális elszennyeződése, ami komoly ökológiai válságot okozott a Földközi-tenger élővilágában." ...

"A tudományos szakirodalom összesen 27 adriai cápafajt jegyez (érdemes megemlíteni, hogy a Földközi-tengerben 47 az eddig ismert cápafajok száma), amelyek közül a plankton-szűrögető életmódot folytató óriáscápa (Cethorinus maximus) számít a legnagyobbnak a maga 8-11 méteres maximális testhosszával." ...

"A 20. század utolsó halálos kimenetelű adriai cápatámadása 1974. augusztus 10-én történt a horvátországi Omis mellett." ...

további infók: https://www.origo.hu/tudomany

-------------------------------

Cápa jelenlétét jelző zászlók a tengerparton

Piros zászló (vagy fekete): A piros vagy fekete zászló, néha feliratokkal vagy rajzokkal, az úszás teljes tilalmát jelenti. Az okok különbözőek lehetnek: vihar, futóhomok, tengeri ragadozók, hatalmas hullámok, szennyezettség, egyéb más veszély.

Lila zászló: Ez a zászló figyelmeztet a veszélyes tengeri lények jelenlétére, amelyek veszélyeztethetik az emberi egészséget, életet.

------------------------------- 

Az Institute of Marine Biology Kotor közleménye szerint a 2019. augusztus elején a Jaz parton sajnos egy halott Iglan (Tetrapturus belone - vitorláskardoshal féle) bébit találtak, aki horgászat során sérülhetett meg. Ez a faj igen ritka az Adriai tengerben. Néhány nappal azelőtt pedig egy makó cápát fogtak ki néhány mérfölddel arrébb. (ld. a fotón)

67823789_2339060942881175_2731439324393373696_n.jpg

Alessandro De Maddalena olasz tengerbiológus szerint az Adriai-tenger lehet a nagy fehér cápák egyik új szaporodási területe, amelyre néhány újszülött egyed észlelése után jöttek rá Montenegró és Dalmácia térségéből. Ezért érdemes óvatosnak lenni. Ugyanakkor ha fordulnak is elő cápák az Adriai-tenger montenegrói partszakaszán, elsősorban a mélyebb vizekben.

-------------------------------

2018. augusztusában Holdhalak riogatták a turistákat cápaként a budvai partoknál. Abban az időszakban több budvai lakos, és néhány, Bečići nyílt vizein halászó horgász is arról számolt be, hogy cápát látott a tengerben. A szakértők szerint azonban a laikusokat a Holdhal tévesztette meg, amely ilyenkor imád a víz felszínén napozni. Miközben sütteti magát, az a szokása, hogy kidugja a vízből a hátán lévő uszonyát. Ez az uszony pedig nagyon hasonlít a cápáéhoz, megtévesztő lehet.

holdhal.jpg

A cápákkal gyakran összetévesztik a holdhalakat, pedig utóbbiak teljesen ártalmatlanok az emberre nézve. A montenegrói tengerben úszkáló nagy holdhalak egyébként a csontos halak legsúlyosabb példányai, átlagban ezer kilót nyomnak, de egy nagyobb példány akár a 2300 kg-os testsúlyt is elérheti. Ezek a halak medúzákat esznek, és ha jut nekik elegendő táplálék, akár három méter hosszúra is megnőhetnek.

Hasonló riadalmakat keltenek sokszor a kardhalak is uszonyukkal. Pl. 2019-ben készült videó:

https://youtu.be/hDBohq0SzdA

-------------------------------

Emlékezetes cápafogás Montenegróban

1976-ban Stevo Grka sporthorgászata kapcsán fogott "Micky Mous"-nak elkeresztelt cápáját állítólag Bar-ban, a múzeumban tartják.

capa2.jpg

 -------------------------------

Technikai információk: