A Njegusi sajt a második legjobb juhsajt a világon

njegusi_sir9.jpg
A Njegusi sajt a világ második legjobb juhtejből készült sajtja a TasteAtlas, a világ élelmiszer-atlasza szerint 2022-ben. A TasteAtlas ugyanis közzétette a világ 50 legjobb juhtejből készült sajtjának a listáját, a Njegusi sajt pedig az előkelő második helyezést érte el. De mit is kell tudni erről a híres, montenegrói specialitásról?

- A Njegusi sajt egy juhtejből készült, teljes zsírtartalmú montenegrói kemény sajt. A túrót először gézbe, majd sajtformába helyezzük, végül kővel borított fadeszkával préselik. A sajtot egy nap elteltével megsózzák és egy fadobozba helyezik, ahol két napig áll, majd legalább négy hétig állni hagyják, amíg fogyasztásra készen nem áll - áll a termékleírásban. A végtermék egy aranysárga héjú, tejes-savanyú, sós ízű sajt.
njegusi_sir1.jpg
A lista első helyét idén az olasz Fiore Sardo szerezte meg, az öt legjobb közé pedig pl. a Pirotski kackavalj szerb sajt is bekerült. A teljes lista itt nézhető meg: https://www.tasteatlas.com/best-rated-sheeps-milk-cheeses-in-the-world.
njegusi_sir2.jpg
Cetinje környékén, Njegušiban készítik tehát a híres Njeguši sajtot. Degusztáció előtt 3 hónapig árnyékban, szellős helyen tartják. Szárított és tejzsírokban gazdag – egyszerűen kiváló. A Kotor feletti Lovćen-hegy lejtőin egy festői szépségű Njegusi hegyi falu található az azonos nevű nemzeti parkban. Njegusit a Petrovic-dinasztia szülőhelyeként ismerik, melynek tagjai 1696 és 1918 között uralkodtak Montenegróban.
njegusi_sir8.jpg
Itt található Njegoš szülőháza, a Petrović család toronyháza, Rade Petrović és Tomo Petrović háza. Az út másik oldalán, ugyanabban az udvarban található Mirko Petrović herceg háza, mellette cséplő. A ház, melyben Njegoš született, kőből készült, téglalap alaprajzú, boltívekkel és Montenegró sziklás részének hagyományos népi építészetéhez tartozóan, egyszerű, díszítőelemek nélküli.
njegusi_sir7.jpg
A természeti környezet (irigylésre méltó földalap, legelők, községek és víz) eleve meghatározta az alapfoglalkozást: a mezőgazdaságot és az állattenyésztést. Minden földterületet gondosan műveltek. A házak az oldalakon és a széleken épültek, mivel folyamatosan küzdöttek azért, hogy minél több termőföldet nyerjenek ki a kövek alól. Hagyományosan száraz kőfalak veszik körül őket.
njegusi_sir6.jpg
Njeguši mindig is ismert volt a tejtermékeiről és a húsról. A híres Njeguši sajtot Kotorban, a tengerparton, Dalmáciában, Triesztben és Velencében, Marseille-től Máltáig mindenfelé árulták. A Kastradina is jól ismert (szárított birkahús) és a Njeguši prosciutto, sonka, amely az egyik legfontosabb termékük. Njegušiban körülbelül 230 helyi lakos él.
njegusi_sir5.jpg
Körülbelül 900 méteres tengerszint feletti magasságával és a tenger közelében Njegusi egy igazi "légfürdő", ahol a két éghajlat metszi egymást. Szinte érintetlen szűz terület, ipar nélkül. Különleges látványosság a Kotorból Njegusi faluba vezető régi út, Lovćen híres szerpentinje, amelyet 25 kanyar és 25 km-es út szimbolizál.
njegusi_sir4.jpg
Njegusi különösen vonzó nyáron, amikor a hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint a tengerparton. Ez az egyik legszebb kilátó, ahonnan kilátás nyílik a montenegrói tengerpartra, és ha az időjárás engedi, még Olaszország partja is belátható.
----------------------------

A mézsörről itt írtunk korábban:

Méhek - méz - Medovina

----------------------------

Njegusiban megkóstolhatjuk a híres njegusi füstölt sonkát – prosciuttot, a njegusi sajtot (amely a XVII. században bekerült a világsajt német antológiájába) és a mézsört (med). Meglátogatható Petar II Petrovic Njegos szülőháza is, ahol őrzik ennek a figyelemreméltó embernek az emlékeit, aki a „Hegyi koszorú” című verseskötete miatt került a világirodalom élvonalába.
njegusi_sir3.jpg
Ha a régió ételkészítés történetéről beszélünk, a leggazdagabb hagyomány a sajtgyártásig nyúlik vissza. Nemzedékről nemzedékre átadott minőség és tapasztalat tette ezt a tejterméket a montenegrói családok minden étkezésének megkerülhetetlen részévé!
kaca.jpg

Egész Montenegróban a sajtgyártás folyamata nagyon kicsiben különbözik a 120 évvel ezelőttitől! A Njegusi sajtot azonban csak az ország ezen részén gyártják, és tálalás előtt 3 hónapig hideg és száraz helyen tartják. A különleges íz és illat a sajt tárolására szolgáló faedényből, a „kacából” /katza/ származik.

Technikai információk:
Címkefelhő: #Montenegro #CrnaGora #legjobb_juhsajt #Njeguški_Sir #Njegusi_sajt #Njeguški_Cheese