Godinje - egy újabb gyöngyszem szellemfalu sorozatunkhoz

godinje1.jpg

Montenegró 21 községre (opština) oszlik. Godinje egy mára már szellemfalu Bar községben, a Skadar-tóra (Shkodrai-tó) néző dombon található. Érdekessége, hogy láncszerű erődített házrendszerrel rendelkezik, amelyeket átjárók és alagutak kötnek össze. A falu a Lekovići és Nikač nemzettségek ősi otthona. 1977-ben Godinje lakói tréfásan még azt mondták: "Godinjében mindenki vezetékneve Leković".

Emlékeztetve azokra az időre, amikor a családi klánok hegyvidéki elszigeteltségben éltek Montenegróban.

godinje3.jpg

A környék egyik legérdekesebb faluja kétségtelenül Godinje, amely a Virpazarból Ostrosba vezető út negyedik kilométerén található. Godinje lakossága 2011-ben 49 fő volt.

shalaev_godinje1.jpgfotó: 2022., Dmitriy Shalaev

A Skadarsko Jezero Lučice-öblére néz Godinje domboldali faluja, amelyet az összefüggő házak egyedülálló láncrendszere jellemez, köztük átjárókkal és alagutakkal – állítólag azért építették őket így, hogy a falu lakói elkerülhessék a felderítést az oszmán betolakodókkal szemben.

shalaev_godinje4.jpgfotó: 2022., Dmitriy Shalaev

Az építészete igazán egyedi, a boltíves borospincéknek és a tóra néző tágas teraszoknak is köszönhetően. A legenda szerint Godinje története a X. századra nyúlik vissza. Jovan Vladimir herceg nagyon kedvelte ezt a vidéket (a „goditi” szó jelentése: örömet okozni) és ezért kapta a falu ezt a nevet.

shalaev_godinje9.jpgfotó: 2022., Dmitriy Shalaev

Közvetlenül a falu központjában, az út menti ház mellett meredeken emelkedik az út a település legrégebbi részébe, Stari Selóba, ahol szép példák vannak ezekre a szűk, ma már többnyire rozoga, régi lakóházakra kőburkolatú teraszaikkal.

fotó: 2022., Dmitriy Shalaev

A Balšića-dinasztia nyári rezidenciája a XIV. században Godinje legrégebbi és legreprezentatívabb komplexuma volt. Lenyűgöző még ma is a spirális kődíszítésű főkapu maradványainak és a családi emblémának a látványa.

shalaev_godinje5.jpgfotó: 2022., Dmitriy Shalaev

Az egyik házban (itt nincs szám, meg kell kérdezni) Miodrag Leković lakik, aki a helyi Vranac borok különféle fajtáit termeszti.

fotó: 2022., Dmitriy Shalaev

A faluban a számos, egész évben működő ivóvízforrás és a 9 régi malom maradványai is szeretnivalóak. Godinje jó házi boráról is ismert, amelyet érdemes megkóstolni, ha valaki ide jön. 

grmozur.jpg

A parttól 500 méterre található az 1834-ben épült kis sziget-erőd, Grmozur, amely Njegoš uralkodása alatt börtönként működött.

-----------------------------------------

Galvanek László posztja: Grmožur erőd és börtön

-----------------------------------------

Technikai információk: