Mócs Zsigmond - az első magyar hírlapíró Miklós fejedelem udvarában

pester-lloyd-1891.pngMócs Zsigmond újságíró, lapszerkesztő Kis-Sztapáron született 1853. január 10-én, és pályájának ismeretében úgy tűnik, ő volt a magyar hírlapirodalom első, igazán felszabadult, valóban profi újságíróinak egyike. Hírlapírással az 1870-es években kezdett foglalkozni, amikor Magyarországon „az alkotmányos rend” helyreállítását követően megszületett a modern magyar sajtó. Nagy hatással volt a montengrói Nikola fejedelemre.

A társadalom elvárásairól és igényeiről árulkodik a tény, hogy 1867–1868-ban, egyetlen év leforgása alatt 80-ról 140-re szaporodott a hírlapok száma. Pályája elején a Borsszem Jankó, az Üstökös, a Fővárosi Lapok és a Független Hírlap munkatársa volt, ahol a riportok és a tudósítások mellett kedvenc témái közé tartozott a modern olasz írók műveinek ismertetése – minden bizonnyal évtizeddel később ez adott neki önbizalmat a fiumei kezdeményezéshez is.

1877-ben a Pesti Naplót már az orosz–török háború harctéri eseményeiről tudósította, izgalmas beszámolóit a német, francia és angol lapok is átvették.

logo_pester_lloyd1.jpg

Az egyre népszerűbb újságírót 1880-ban a Pester Lloyd (ld. egy 1891-es lapját a főképen, a Pester Lloyd egy német nyelvű napilap Budapesten 1854-től) Montenegróba küldte, ő volt az első magyar hírlapíró, aki beléphetett Nikita fejedelem (későbbi I. Miklós király) udvarába – ebben, valószínűleg nyelvi ismeretei is segítették őt.

njegos1_dinasztia.jpgA Petrovic-Njegos dinasztia, középen Nikola fejedelem,
későbbi I. Miklós király

1880-ban tehát a Pester Lloyd küldte ki a dulcignói flottademonstratióhoz és Montenegróba; ő volt az első magyar hírlapíró, aki itt megfordult. I. Nikita fejedelemmel folytatott beszélgetésére vonatkozó közleményei a külföldi sajtóban is figyelmet keltettek.

E missziója után még ez évben az Egyetértéstől nyert megbízást, hogy az albán-montenegrói harctér színhelyére menjen; ez a küldetés csaknem az életébe került, de feladatát szerencsésen megoldotta.

fiume2.jpg

1882-ben beindította a Fiume című magyar-olasz; 1883-ban pedig a kizárólag magyar tengeri-kereskedelmi lapot, melynek élete fogytáig szerkesztője és kiadója is volt. Közben 1889-1891 között szerkesztette a Szegedi Híradó című napilapot is.

Hírlapírói tevékenységének híre nevét országosan is ismertté tette, a Fiume című lap szerkesztőjeként, a magyar tengerészet népszerűsítése terén tett szolgálataiért Kossuth Lajos levélben dicsérte meg őt.

1892. október 8-án Újvidéken érte a halál. 

Technikai információk: