A montenegrói királyság megalakulásának 110 éves évfordulója

kiralysag_110.jpg

Cetinje idén ünnepli a montenegrói királyság megalakulásának 110 éves évfordulóját. A város történelmi központjában az épületeken fotóvásznak vannak elhelyezve, amelyek fényképei a királyság 1910. augusztus 15-i kihirdetése korából származnak. I. Miklós (Nikola király) volt az első, valamint egyetlen királya Montenegrónak úgy, hogy meg sem koronázták, mivel a királyi címet maga vette fel.

A fotóvásznak többek között ábrázolhatnak egy ünnepi felvonulást a Hercegségek Kormányának házában, egy fotót arról, amikor Nikola király látogatást tett az Obilić Poljanában magas rangú tisztviselőkkel, valamint egy képet az ünnepi felvonulásról a palotába való visszatérésekor. Ez utóbbit ábrázolja a fenti kép.

vasarnapi_ujsag.jpgSZÜLINAPI NYEREMÉNYJÁTÉK 3. - A montenegrói királyság megalakulásának 110 éves évfordulója alkalmából (kattints a képre)

A montenegrói királyság

1910-ben Nikola fejedelem (vagyis I. Miklós) kikiáltotta a királyságot és ő lett az ország első és egyetlen királya. I. Miklós (1841-1921) 1860-ban vált fejedelemmé és az önálló montenegrói állam mögé nemzetközi támogatást és pénzt is szerzett. Nehéz lenne a magyar történelemben hasonló időszakot vagy személyt találni, mert I. Miklós egyszerre volt reformer, diplomata és katonai vezető. 1878-ban a nagyhatalmak elfogadták az önálló Montenegrói állam létezését és I. Miklóst már európai uralkodóként fogadták a tekintélyes udvarok is.

1900-ban I. Miklós felvette a "királyi felség" titulust. 1910-ben a montenegrói politikusok kérésére királlyá minősítette magát, ezáltal létrejött a Montenegrói Királyság.

1916-ban a király elvesztette hatalmát, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia elfoglalta az ország területét. A központi hatalmak veresége után 1918. november 13-án az osztrák haderők helyére szerb csapatok vonultak be. A montenegrói szerb nép Nagy Nemzetgyűlése nyomásukra kimondta a Petrović dinasztia trónfosztását, és az ország csatlakozását Szerbiához.

I. Miklósról

kingnicholas.jpgI. Miklós Mirkov Petrović-Njegoš király (cirill ábécével: Краљ Никола I Мирков Петровић-Његош) (1841. október 7. – 1921. március 1.) Montenegró egyetlen királya volt. Királyként 1910-től 1918-ig, fejedelemként 1860-tól 1910-ig uralkodott. Költészettel is foglalkozott, az Onamo, 'namo szerzője.

Az uralkodó 1910. augusztus 28-án felvette a királyi címet. Amikor kitört a Balkán-háború 1912-ben, a legkeményebb eszközöket is megragadta, hogy a török uralom alatt álló európai részekről kiüldözze az oszmánokat. Az 1914-ben kezdődött első világháborúban az elsőként küldte seregeit Szerbia segítségére, hogy közösen véget vessenek az Osztrák–Magyar Monarchia balkáni hatalmának.

Európa apósa - gyakran nevezik így az első és egyetlen montenegrói királyt, Nikol Petrović Njegošt, aki öt lányát európai királyokhoz, hercegekhez adta feleségül.  >>> https://balkanimozaik.blog.hu/2020/01/25/_europa_aposa

A világháború után a délszláv területek, s így Montenegró is egyesült a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságban, amit 1929-ben Jugoszláviára nevezték át, így Miklós hatalma szertefoszlott. Franciaországi száműzetésbe vonult, de trónigényéről 1921-es haláláig sem mondott le. Testét Olaszországban, Sanremóban, a orosz ortodox Megváltó Krisztus-templomban helyezték végső nyugalomba. Feleségét, Milena királynét és kettőt tizenkét gyermekük közül 1989-ben újratemettek Montenegróban.

njegos1_dinasztia.jpgA Petrovic-Njegos dinasztia, középen I. Miklós király

Halála után fia Danilo majd unokája Mihály követelték Montenegró trónját de a kommunista Jugoszláviával szemben nem sok esélyük volt. 1986 óta Mihály fia, Miklós, tekinti magát Montenegró királyának. II. Miklós sokat tett Montenegró 2006-os függetlenné válásáért, valamint hazája mielőbbi EU csaltlakozásáért.

Ahhoz, hogy Montenegró újra királyság legyen, népszavazás kellene. Nagy esélye lenne a királyságpárti győzelemnek, de jelenleg senki sem erőlteti a népszavazást, melynek elsősorban belpolitikai okai vannak.

II. Miklóst 2011-ben a montenegrói parlament elismerte a királyi dinasztia vezetőjének, s hivatalos megszólítása a következő: II. Miklós királyi felség, montenegrói koronaherceg, Grahov és Zetský nagyhercege és Petrović-Njegošský grófja. A királyi család honlapja elérhető ezen a linken.

 

Technikai információk: