A víz világnapja alkalmából: főszereplőnk egy víztornyocska

viztorony2.jpg

Sokan, sokszor elmentünk mellette. Aki Tivatban járt már a parti sétányon, Donja Lastva-nál többször is láthatta már ezt a csodás kis víztornyot, bár lehet, hogy nem szentelt neki sok figyelmet. Jómagam rengetegszer bámultan órákon keresztül, amíg vártam a páromat a búvárkodásból. Számomra nem láthatatlan, nagyon is kedves.

viztorony1.jpg

A Park Ivovića külső peremén, a Donja Lastva Obala mentén csendesen álldogál egy víztorony. Mára már elcsúfult, tetejére antennák és madzagok költöztek, pedig anno az Ivovića család friss vízkészletét biztosította, szabadeséses rendszerrel.

Villa Victoria

A torony tetején lévő medencéből az édesvíz a Victoria Villát táplálta, ismertebb nevén az Ivovića palotát, mely ma a Kamelija szálloda parkjának területén volt a vízparton.

viztorony3.jpg

A csatolt fotón, ahol két víztorony látszik, az Ivovića család birtokának két víztornya látszik. Az első, bal oldali fotó 1918-ban készült és a brit bombázók légitámadása által okozott károkat szenvedett. Ez a víztorony tengertől kb. 400 méterre található. (Az Idea üzlet környékén, a korábbi autós kempingen belül). Ld. itt lejjebb korabeli fotón, a kép jobb oldalán.

masik_viztorony.jpg

A másik, a képen jobb kéz felől látható tornyocska jelen posztunk főszereplője. A torony lábánál került korábban elhelyezésre a tivati közösségi biciklitároló, amit azóta tudtommal felszámoltak.

viztorony4.jpg

A torony belső lábánál pedig, a parkon belül felnőtteknek szóló edzőeszközök létesültek.

Technikai információk: