A három nővér palotája

Tre sorelle palota Prcanjban (1. rész)

boritokep.jpg

Prčanj nem csak azzal büszkélkedhet, hogy Ivo Visin hajóskapitány szülőhelye. Prčanjban 5 palotaépülettel is találkozhatunk. Ezek közül a „Tre sorelle” palota története a 15. századra nyúlik vissza, és egyike azon kevés gótikus építészeti emlékeknek, melyek megmaradtak a Kotori-öbölben. >>>

14_tresorelle.jpg

Prčanj délkeleti részén áll, közvetlenül a tenger mellett. Már a XVI. században említik írásos emlékek Villa Trium Sororum néven (három nővér villa).

12_tresorelle.jpg

A kotori Buća nemesi család nyári rezidenciája volt, címerük ma is látható a falon, elvileg több helyen is. A különös alakú épület három egyforma részből áll. Az épületnek ma már csak a középső ablaka eredeti.

13_tresorelle.jpg

Ez a feltűnő megjelenésű és szerény méretű palota Prčanj legrégebbi épülete. Ugyanakkor ez az egyetlen teljesen fennmaradt gótikus palota a Kotori-öbölben, Kotort leszámítva. Építésének kezdete a XV. századra datálható.

10_tresorelle.jpg

A palota három, szinte egyforma részből áll, amelyek külön-külön tetővel rendelkeznek. Megjelenése és a hozzá kapcsolódó számos legenda miatt a palotát Három nővér palotájának nevezték el.

A két oldalrész egyszerre épült. Tipikus gótikus ablakuk van hegyes boltívekkel. Ezt a két részt egy terasz kötötte össze, amelyen később a harmadik erkélyes részt is felépítették.

Az öt palotaépület Prčanj-ban: Tre Sorelle, Lukovic, Beskuca, Verona, Florio-Lukovic paloták.

A bejárat az első emeleten volt, és egy külső lépcső vezetett hozzá. A palota északi oldalán, annak szomszédságában a Sveti Jeronim-nak szentelt kápolna épült.

A Tre sorelle palotához kapcsolódó legendáról itt olvashatunk >>> A három nővér legendája

A legenda sok művészt is megihletett. Készült szobor a lányok összefonódó alakjáról, és megannyi kép és festmény az ablakban várakozó szerelmes hajadonokról. Van, akit a legenda zene szerzésére is ihletett.

Ebben a videóban pedig benézhetünk a palota belsejébe is (3:14-től)

A palotát megnézhetjük a Google térképen is, körbe is nézhetünk:

Technikai adatok: