Bokaquarium - egy újabb turisztikai látványosság készül

1.jpg

Update: Mint ahogy várható volt, a Bokaquarium nem készül el májusra a járvány okozta helyzet miatt. Remények szerint szeptember végére - október elejére várható a megnyitása. Ha más nem, jövőre már mi halandók is láthatjuk majd. A nyitáskori kísérleti szakaszban őshonos Adriai tengeri halak telepítésével kezdenek, kb. 10 hónap alatt lesz teljes az akvárium. /2020.04.22/

A tervek szerint 2020. május végén nyílt volna meg a Bokaquarium Montenegróban, azonban a COVID-19 itt is közbeszólt, megakadályozva a külföldi szakemberek munkavégzését.  A csatolt képek számítógépes látványtervek. 7.jpg

6.jpg

A kotori Tengerbiológiai Intézetben* az első nyilvános akvárium megnyitását 2020 május végére tervezik. A teljes projekt birtokosa a Kotori Tengerbiológiai Intézet, és a Tengergazdálkodási Állami Társaság mellett jelentős támogatást nyújtott a Földművelésügyi és Fenntartható Fejlődés Minisztériuma és a montenegrói norvég nagykövetség, mint a legnagyobb adományozó.

2.jpg

Az alapok felhasználási tervével összhangban a tengeri vagyonkezelésért felelős állami társaság összesen 80 000 eurót vállalt, amelyet két részben folyósítottak, azaz egyenként 40 000 eurót 2019-ben és 2020-ban. A megállapodás meghatározta, hogy ezeket a pénzeszközöket a tengerbiológiai intézet udvarán, a jövőbeni akvárium-komplexumon belül egy interaktív park megépítéséhez és a tengerpart egy részének parkosításához kell felhasználni.

3.jpeg

*A Tengerbiológiai Intézetet (Tanszéket) 1961-ben alapították. A szervezeti átalakítások során az intézetet 1997-ben Tengerbiológiai Intézetbe szervezték, és 2004-ben a montenegrói egyetem részévé vált. A Tengerbiológiai Intézet egy tudományos kutatóintézet, amely az Adriai-tenger déli részén található növény- és állatvilág kutatásával és védelmével foglalkozik.

4.jpeg

Technikai információk: