Idegenforgalmi adó Montenegróban

stock_euro_coin.jpg

A Facebook csoportokban, és fórumokon gyakran kérdezik, hogy kell-e, és ha kell, hogyan kell intézni az idegenforgalmi adó befizetését Montenegróban? Elsősorban jó tudni, hogy igen, kell fizetni, mint bármely más üdülő, nyaraló övezetben a világon. Az általános gyakorlat szerint a szállásadóval, rajta keresztül legkönnyebb intézni ennek az adminisztrációját, ugyanakkor, ha saját magunk foglalunk egyedi szállást (pl. Bookingon, Airbnb-n), kempingbe megyünk pl. lakóautóval, úgy magunk is intézhetjük, az alábbiak szerint.

Mindenekelőtt megemlítendő, hogy a külföldi vendégek regisztrációjának eljárása nem egyedi, és a világ legtöbb országában alkalmazzák. Általában a látogatók kitöltenek egy regisztrációs kártyát, mielőtt belépnének egy országba, ahol jelzik a rendeltetési helyüket, és átadják azt az útlevél-ellenőrzési tisztviselőnek.

Ha az útlevél-ellenőrző rendszer már csatlakozik a rendőrséghez és más állami hatóságokhoz, akkor minden készen van. Ha azonban nincs kapcsolat, a rendőrség vagy az illetékes hatóság tájékoztatásának a felelőssége a szálláshelyé vagy a turistáé. Montenegró az utóbbi rendszert használja.
 
A látogatók regisztrációjának eljárását és a szállásdíjat a vonatkozó törvények szabályozzák. A regisztráció minden külföldi számára kötelező, akinek nincs érvényes tartózkodási engedélye Montenegróban. Az idegenforgalmi adó átalányösszeg, amelyet egy személy azért fizet, mert a lakóhelyén kívül szálláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat vesz igénybe a szálláshelyen, ahol turista ill. vendéglátó tevékenység folyik (a továbbiakban: szálláshely). A szálláshely az e cikk (1) bekezdésének értelmében: szálloda, motel, panzió, turista apartman, üdülőhely, kemping, hegyi ház, kiadó szoba és minden más szálláslehetőséget nyújtó létesítmény.

Tehát ha nem veszünk igénybe szálláshely szolgáltatást (pl. lakóautóval barangolunk mindenfelé, de pl. kempingbe nem megyünk be), ez a fizetési kötelezettség nem releváns. A jogszabály innen tölthető le: https://www.gov.me/dokumenta/3504ff47-3e9c-45a5-8f04-d9961c0050de.

Jó tudni, hogy mozgássérültek, vakok, siketek mentesülnek az idegenforgalmi adó befizetése alól a jogszabály 3. paragrafus 2. pontja alapján. De mentesülnek a 12 éven aluli gyermekek is, valamint azok, akik 30 napon túl tartózkodnak a szálláshelyen.

Az adó befizetését ellenőrizheti közúton a rendőr, vagy akár a határátlépéskor is kérhetik. Az adót abban a városban (régióban) kell befizetni, ahol az utas megszállt. Az adó (local taxes) mellett felszámíthatnak biztosítási / adminsztratív díjat is (insurance).

ujpapir11.jpg2019-ben alkalmazott nyomtatvány a szállásadó és a vendég részére

Van néhány fontos szabály, amelyet a látogatóknak tudniuk kell Montenegróban való tartózkodásuk regisztrálásáról.

1) 2015-től elektronikus regisztrációs rendszer működik. A montenegrói Nemzeti Turisztikai Szervezet az adatbázist a helyi turisztikai irodákon (TO irodákon) keresztül működteti. Miután regisztrálták a látogatót a TO irodában, az adatok a rendőrségi adatbázisba kerülnek. A Kotori öböl régiójában (Tivat, Kotor, Herceg Novi) a TO irodák továbbra is kiállítanak egy turista kártyát (úgynevezett bijeli karton), míg más városokban nem ez a helyzet.

2) Ha a külföldi állampolgár szállodában, motelben, valamint hivatalosan regisztrált apartmanokban száll meg, úgy a szálláshely tulajdonosának kell regisztrálnia a turistát. Ha magánszálláson tartózkodik, az utasnak magának kell regisztráltatnia az adatbázisban. Érdemes tisztázni már az első nap a szállásadóval, hogy hogyan kerüljön megfizetésre az adó. Amennyiben a szállásadó intézi és külön igazolást nem ad róla, akkor a végszámlában fog valószínűleg szerepelni a "local taxes / helyi adók" vagy a "tourist charge / idegenforgalmi adó" felirat és összeg. Ha online regisztrált, akkor nem az alábbi rózsaszín papírt, hanem egy kinyomtatott igazolást fog átadni. A regisztráció intézéséhez a szállásadó el fogja kérni az utas útlevelét, vagy kártya típusú személyi igazolványát.

befizetesi_csekk.jpg

Postán befizetett idegenforgalmi adó igazolás 2017-ből

3) Abban az esetben, ha egy külföldi vendég magánszektorban tartózkodik (családja vagy barátja otthonában), köteles személyesen regisztrálni magát a legközelebbi TO irodában. A TO iroda által kiadott igazolás három példányos, a tivati régióban kék színű igazolás, egy példány az irodáé, egy a szállásadóé, egy pedig a turistáé.
 
4) A külföldi látogatókat legkésőbb a montenegrói határ átlépésétől számított 24 órán belül regisztrálni kell (a hétvégék és ünnepnapok kivételével). Nyáron a tengerparti turisztikai városokban található TO irodák általában minden nap 8.00-tól 20.00-ig vannak nyitva, a hétvégét is ideértve.

5) A regisztrációhoz be kell vinnie útlevélét, illetve kártya típusú személyi igazolványát és a szállásadó tulajdonos igazolványát (List Nepokretnosti néven). Vagy megadhatja a szállásadó nevét, a szálláshely címét és a tulaj személyes számát (JMBG).

ujpapir21.jpgA legújabb nyomtatvány 2019-ből

6) A turisztikai idegenforgalmi adót az ott tartózkodás szerinti napokra számítva kell fizetni. (boravišna taksa). A díj az évszaktól és a várostól függően is változhat. Kb. napi 1-1,5 Euro a felnőttek számára és általában 50 cent naponta a 12–18 éves korosztály számára. A 12 éves kor alatti gyermekek és a montenegrói ingatlantulajdonosok számára nem számítanak fel díjat, de a regisztráció akkor is kötelező.

7) A turisztikai idegenforgalmi díjat bármilyen bankban, postafiókban és a legtöbb TO-ban meg lehet fizetni (13.00-ig). A bankok munkanapokon 16.00-ig, szombaton 13.00-ig vannak nyitva. A postahivatalok 20.00-ig.

igazolas.jpg

A szállásadó által befizetett idegenforgalmi adóról adott bizonylat 2017-ből

8) A TO irodák nem regisztrálhatnak később bejelentkezőket. Ha letelt a 24 óra, úgy elvileg már a rendőrségen kell megtenni, ahol akár a késés miatti bírság megfizetése után fogják csak regisztrálni. A regisztrációs nyomtatvánnyal a TO irodához kell fáradni és ott befizetni az idegenforgalmi adót.

9) A nyilvántartásba vétel késedelmének és a regisztráció hiányának a bírsága személyenként 60-tól 600 euróig is terjedhet, vagy akár a montenegrói belépési tilalomig. A bírság csökkenthető, ha nyolc napon belül megfizeti. Például, ha a bírság 60 euró, akkor csak 40 euróba kerül, ha nyolc napon belül fizeti ki.

Technikai információk: