A hiroshimai áldozatok emlékére

Programajánló: A szeretet és béke csónakja

hiroshima.jpg

A „Szeretet és Béke gondolája” eseményét az 1945-ös hiroshimai áldozatok emlékére, augusztus 6-án kedden, 18-30-tól tartják Risanban, a Smokvica Carine tengerparti bárban. Az eseményt a risani Mihailo Ognjenović kapitány szervezi, a Kotori Turisztikai Szervezet támogatásával. Mihailo Ognjenović kapitány az elsők között volt a jugoszlávok között, aki 1965-ben járt az elpusztított városban, a Trebinje hajó legénységével együtt. Azt mondja, hogy Hiroshima szörnyűségeinek képei (Hiroshimát 1945. augusztus 6-án bombázták) még ma is élénken élnek emlékezetében.

  • Program:
    • Peace Park dokumentumfilmes kiállítás
    • a szeretet és béke csónakjának vízrebocsátása
    • zenei program: Duo Kapitani
  • Helyszín: Risan, Strand bár Smokvica Carine
  • Időpont: 2019. augusztus 6-án 18-30-tól


A kapitány elmondása szerint Rijekából indultak, Trieszt, Velence, Szudán érintésével. Amikor elérték Japánt, Hiroshima a negyedik kikötő volt, és mint a hajó legénységének többi tagja, azt gondoltuk, hogy mint bármely más, gazdag történelemmel rendelkező kikötőt, Hirosimát is meg kellene látogatniuk. A hajón 42 fős személyzet és 12 utas tartózkodott.

Hirosimába érkezésükkor csoportokban tervezték meglátogatni a Béke Parkját. Azonban problémába ütköztek, mert Hirosimában a taxisoknak nem fizethettek dollárral, csak japán jennel. Később, amikor végre megérkeztek a parkba, nem voltak szívesen üdvözölve, mert azt hitték róluk a helyiek, hogy ők amerikaiak, de végül segítséggel sikerült elmagyarázni, hogy Jugoszláviából jöttek, ekkor már tárt karokkal üdvözölték őket. – emlékezik vissza Ognjenović kapitány. Mint mondja, a hiroshimai emlékek örökre megmaradtak memóriájában, és megörökítette azokat a Tengeri Napló című könyvében, melyet tengeri utazásairól írt.

cameron_01.jpg

Néhány évvel ezelőtt, a bombázás egyik évfordulóján a kapitány tiszteletét adta a hiroshimai áldozatoknak azáltal, hogy az „Our Lady of the Rocks” szigetén, Perastnál mécseseket gyújtott. Ezt egy arra járó tengerjáró hajó utasai rögzítették, videóra vették, mely eljutott Japán tisztviselőihez. A Japán kormány belgrádi nagykövetsége később kapcsolatba lépett a kapitánnyal, hogy hálájukat fejezzék ki.

plakat-gondola-ljubavi-i-mira-2019_resize.jpg

Azóta az esemény már komolyabb szervezés mellett, közös emlékezéssel valósul meg, melynek idei programja a bombázás évfordulójakor, augusztus 6-án lesz Risanban.

Technikai információk: