Montenegró fogyasztóvédelmi szemmel (1. rész)

A fogyasztóvédelmi fejezet csatlakozási vívmányai

bankada7.JPG

2006. június 3-án alakult meg a független Montenegró. Az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsa 2006. június 12-én ismerte el. Montenegró 2006-an a világ 194. államává vált. Alig 12 éves önállóságról beszélhetünk tehát, s 2010-ben már EU tagjelölt országról.

Montenegró EU-s csatlakozásának állapota

"Montenegrónak az Európai Unióban van a helye, az ország felkészült, hogy a közösség tagja legyen" - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő idén februárban az Országházban, miután tárgyalást folytatott Dusko Markovic montenegrói miniszterelnökkel.

"Ha a belső problémáink az unión belül nem fognák le a kezünket, és nem lassítanának bennünket, Montenegrónak már lényegében az előszobában vagy egyetlen lépésre kellene lennie csak a teljes jogú tagságtól." Emlékeztetett arra is, hogy Montenegró NATO-tagságát már csak négy tagállamnak kell ratifikálnia. Dusko Markovic megköszönte az országa EU- és NATO-integrációjának eléréséhez nyújtott magyar kormányzati támogatást. /forrás/

Montenegró 2010. december 17-e óta az EU hivatalos tagjelölt országa, 2017. június 5-től a NATO 29. tagállama. Az Európai Tanács 2012. június 29-i ülésén hagyta jóvá az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló tanácsi határozatot. Az EU–Montenegró Stabilizációs és Társulási Tanács 2017. június 20-án tartott legutóbbi ülésén a felek áttekintették az EU és Montenegró közötti kapcsolatok aktuális állását, az ország által az uniós tagságra való felkészülés terén elért eredményeket is beleértve. 

Országjelentés 2016-ból


Montenegró EU Bizottság általi 2016-os értékelésének 77. oldalától olvashatóak a fogyasztóvédelmi szabályok ratifikálására vonatkozó megállapítások. A jelentés szerint Montenegró közepesen felkészült a fogyasztóvédelem területén. Némi előrehaladás azért tapasztalható volt. Az EU sztenderdekkel való összehangolás még szükséges, különösen a minőségvédelem és a termékbiztonság területén.

2015. szeptemberében fogadták el a 2015. július - 2018. június között érvényes nemzeti fogyasztóvédelmi programot és a 2015-2016-os intézkedési tervet. Ebben többek között szerepelt a pénzügyi ombudsman szerepének megerősítése, a bíróságon kívüli alternatív  vitarendezési lehetőség bővítése, a civil szervezetek bevonásával. A biztonságossággal kapcsolatos hatósági ellenőrzések száma a 2016-os évben ismét növekedett, mit ahogy a feltárt szabálytalanságok száma is, 275 féle termékbiztonsági szempontból nem megfelelő termék azonosításával. 

Termékbiztonsági kérdések területén további módosítások szükségesek a jogi szabályozás terültén,  és a fogyasztóvédelmi terület jogi szempontú teljes összehangolása is szükséges az EU-s joggal. Adminisztratív és hatósági fejlesztés is kell ennek megfelelő végrehajtásához. A termékbiztonsággal nem összefüggő területen pedig szükséges a fogyasztói tudatosság fejlesztése, a fogyasztói alapjogok kapcsán a fogyasztók széleskörű hozzáférésének biztosítása.
 

Hatóságok együttműködése - csatlakozás elősegítése

A 2016. december végén különválásos jogutódlással megszűnt Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemzetközi kapcsolatainak építése körében kiemelt figyelmet szentelt a kormányzat külpolitikai és külgazdasági stratégiájában felvázolt irányok követésének.

Ennek jegyében bővültek a hatóság kapcsolatai az elmúlt évek során a balkáni térségben, amelyek között 2015. július 22-től újabb partnerként jegyeztük Montenegrót is.

Két éves szakmai egyeztetést magában foglaló közös munka eredményeként született meg az az együttműködési megállapodás, amelyet dr. Szente István, a korábbi NFH volt főigazgatója és Dr. Božidar Vuksanović, a Montenegrói Felügyeleti Ügyek Hatóságának igazgatója írt alá 2015. júliusában Podgoricában.

A Megállapodás megkötése a montenegrói hatóság által szervezett szakmai találkozó keretében valósult meg. A megkötött együttműködési megállapodás célja, hogy megteremtse a keretet a felek fogyasztóvédelem és piacfelügyelet területén folytatott együttműködéséhez. A kooperáció egyebek mellett magában foglalja a vonatkozó törvényekről, rendeletekről, politikai irányvonalakról és egyéb, a felek által közösen meghatározott kérdésekről való közvetlen eszmecsere lehetőségét, a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kiemelt témákban való egyeztetés kereteinek kialakítását, valamint a közös találkozók, projektek és szakértőcserék lehetőségének feltérképezését egyaránt.

A megállapodás értelmében a magyar hatóság szakmai tapasztalatainak átadásával segítséget nyújt Montenegró fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogharmonizációs kötelezettségének teljesítéséhez az ország Európai Uniós csatlakozási folyamatának elősegítése érdekében.

A megállapodásban foglalt célkitűzések megvalósítása céljából a felek folyamatosan konzultálnak egymással, különös tekintettel a fogyasztók jogait és érdekeit veszélyeztető, gyors beavatkozást igénylő ügyekre.

A montenegrói hatóság a találkozó alkalmával elismeréssel beszélt a magyar hatóságnak a fogyasztóvédelem és a piacfelügyelet terén végzett munkájáról és elért eredményeiről. A felek a szakmai konzultáció és tájékoztatás rendszeressé válását, a szakmai együttműködés elmélyülését, Montenegró uniós csatlakozásának hatékony támogatását, közösen szervezett akciók lebonyolítását, és a szakmai projektekben való közös részvételt várják a kooperációtól.  /forrás/