Ivo Andrić, az "utolsó jugoszláv író" 60 éve kapta meg az irodalmi Nobel-díjat

2.jpg

Nézzétek meg hogyan néz ki a Nobel-díjas Ivo Andrić és felesége, Milica Babić 2018-ban felújított emlékháza Herceg Noviban. Kiváló program a házban lévő nívósan kialakított múzeum megtekintése. Ha irodalomkedvelő vagy, akkor ez a ház „kötelező látnivaló” lesz Herceg Noviban. A ház 1963-ban épült a házaspár szerelmi fészkeként, mely szerény volt, nemesen egyszerű. A kertben 51 növényfajtával találkozhattunk volna akkoriban. >>>

1.jpg

Ivo Andrić szerb író 60 évvel ezelőtt, 1961-ben kapta meg a Nobel-díjat a Híd a Drinán című regényéért, mely 1945. márciusában jelent meg. Ivo Andrić (1892–1975) a Drina folyó menti kelet-boszniai Višegrad városában töltötte gyermekkorát és a visegradi híd története ihlette Nobel-díjjal elismert regényét, a Híd a Drinánt (szerb nyelven: Na Drini ćuprija).

4.jpg

Szokoli Mehmed pasa hídja a leghíresebb híd Bosznia-Hercegovinában. Ivo Andrić regénye a hidat helyezi a középpontba. A híd felépítésétől egészen 1914-ig meséli el a város változását.

Íme a regény főszereplője, a híd:

5_konyv_elso_kiadas_boritoja.jpgA regény első kiadásának címlap borítója

A regény első 100 oldala a híd építésével foglalkozik, a fennmaradó 200 pedig az osztrák – magyar időszak körül forog. Andrić maga a Drina hídját inkább krónikaként, mint regényként jellemezte. Andrić volt az egyetlen Nobel-díjas a délszlávok között, saját magát "az utolsó jugoszláv írónak" nevezte.

A művet Csuka Zoltán fordította magyarra, Andrićnak ezt a könyvét adták ki a legtöbbször magyar nyelven. 2022-ben lesz születésének 130. évfordulója.

bankjegy.jpgIvo Andrić portréja az 1991-es sorozatú jugoszláv 5000 dináros bankjegyen.

Emir Kusturica, az ünnepelt szerb rendező korábban bejelentette, hogy meg akarja filmesíteni a Híd a Drinánt (Na Drini cuprija), a forgatásnak 2020. augusztusában kezdtek neki.

Andrićgrad (más néven Kamengrad, Stonetown, Kőváros) néven Višegrad településen Emir Kusturica 2011-ben létrehozott egy "emlékvárost" a Nobel-díjas Andrić tiszteletére, melyet 2014-ben adtak át.

andricgrad.jpgAndrićgrad -részlet, Višegrad legújabb városrésze,
melyet Emir Kusturica kezdeményezésére hoztak létre 

Andrićgrad a Mehmed Pasa hídjától nem messze található. Ezt az emlékvárost használja fel Kusturica az új film elkészítésénél.

img_20180921_123313.jpgA Herceg Noviban található emlékház kertje

Az emlékház belseje Herceg Noviban

 

Technikai információk: