Aranyszívű Jelena királyné

jelena1.jpg

Jelena montenegrói hercegnő 1896. október 24-én ment feleségül Victor Emmanuel akkori koronaherceghez, későbbi III. Victor Emmanuel olasz királyhoz. Jelena királyné Nikola montenegrói király lánya volt, és az utolsó olasz királyné. Alábbi legendája még életében keletkezett, de a mai napig megőrződött a montenegrói és az olasz emberek emlékezetében. Életét számos jócselekedet kísérte végig, és ragyogó példa mindenki számára, hogyan lehet valaki emlékezetét örökké fenntartani. Íme egy szép anekdota ... 

195991420_510357466665697_3935718703715274441_n.jpg

Jelena szerette a horgászatot, több mint húszezer horog volt a tulajdonában. Az olaszországi udvar közelében volt egy mesterséges tó, ahová gyakran sétált el horgászni. Egyszer útközben találkozott egy szegény kislánnyal, aki az út szélén kötögetett.

A királynő egy napon megállt mellette, és beszélgetést kezdeményezett vele, mondván, hogy milyen gyönyörűen köt. Majd megkérdezte: "Tudod-e, hol lakom?" A lány azt válaszolta neki: "Természetesen tudom, hisz te vagy a királynénk", Majd Jelena megkérdezte: "Kötnél nekem egy gyapjú zoknit, mert nagyon szükségem van rájuk, és elhoznád majd az udvarba?"

eduardo_gioja_elena_von_montenegro_1913.jpg

... Néhány nap múlva jött is a kislány, és meghozta  a gyapjúzoknit a királynének. Az őr - miután átvette tőle a zoknit - azt mondta neki, hogy várjon egy kicsit. Ugyanis a királyné hálából két selyemharisnyát adott neki: az egyik tele volt cukorkával, a másik tele pénzzel.

Másnap a lány levelet hozott az őröknek, a királynének címezve, amelyben ezt írta: "Kedves királyné, ajándékod meghatotta a szívemet, a pénzt odaadtam édesapámnak, hogy az adósságokat fizesse ki, a cukorkákat az öcsémnek, aki nagyon örült neki. A selyemharisnyát pedig édesanyámnak, akinek még soha nem volt ilyenre pénze. Szívből szeretnék köszönetet mondani neked."

jelena_and_vittorio_emanuel.JPG

Technikai információk: