Tivat a Marson

tivat_a_marson4.jpg

Azt vélhetően mindenki hallotta, hogy 2021. február 18-án érkezett meg az amerikai űrügynökség, a NASA Perseverance elnevezésű szondája a Marsra. A valaha volt legkockázatosabb marsi landolás során a NASA egy több mint egytonnás, nukleáris áramforrással szerelt marsjárót és egy fedélzetén utazó helikoptert juttatott el a bolygó felszínére. De mi köze ennek Montenegróhoz? Hát nagyon is sok. A Marson is eljuthatunk ugyanis Tivatba. Hogy hogyan?

tivat_a_marson5.jpg

A Mars egyik kráterét ugyanis Tivatnak hívják, átmérője 3,6 mérföld. Tivat krátere a déli szélesség 45,9 °-án és a keleti hosszúság 9,5 °-án található. A 3,6 kilométer átmérőjű marsi krátert egy évtizede hívják Tivatnak és külön érdekesség, hogy bizonyos szezonális sötét csíkokat észleltek ezen a kráteren, amelyek kapcsán a tudósok gyanúja szerint a víz mozgásának lehetséges nyomai fedezhetőek fel.

tivat_a_marson21.jpg

Az a tény, hogy a Marson van Tivat nevű jelenség / kráter, különösen érdekes Tivat önkormányzatának népszerűsítése szempontjából. Az interneten elérhető adatok szerint a kráter nevét 2011-ben hagyta jóvá a Nemzetközi Csillagászati ​​Unió (IAU), és az Amerikai Űrügynökség (NASA) 2017-es jelentéseiben említik először. Az IAU többek között az égitestek és jelenségek megnevezéséért felelős, így a Mars kráterei tudósok, írók és világszerte kisebb városok helységnevei után kerülnek elnevezésre.

tivat_a_marson.jpgEz a Tivat nevű kráter a Marson, a vízfolyás szerű folyamokkal (NASA)

A Tivat kráternek a belső lejtője a Mars déli részén számos olyan szezonális sötét csíkkal rendelkezik, amelyeket "visszatérő lejtésű vonalaknak" vagy "RSL" neveznek, amelyeket egy 2017. novemberi jelentés szemcsés folyamként értelmez, nem feltétlenül az áramló víz miatt.

Ez az előző 2011-ben készült fotó a Tivat-kráter déli peremének teteje közelében a NASA Mars Reconnaissance Orbiter-jének nagyfelbontású képalkotó tudományos kísérleti (HiRISE) kamerájából származik. Észak a csúcs felé értelmezendő, a lejtő pedig északnyugat felé ereszkedik. A kilátás 300 méter széles területet ölel fel.

tivat_a_marson3.jpg

Ezek a keskeny, sötét vonások a meleg évszakokban jelennek meg, fokozatosan hosszabbodnak meg a lejtőn, télen elhalványulnak és a következő évben újra megjelennek. A Földön csak a szivárgó vízről ismert ilyen viselkedés. 

Technikai adatok: