Miločer botanikus park

szilvia_zmak_kepe6.jpg

A Miločer park sok éven át a királyi család kedvenc üdülőhelye volt. A Miločer üdülőhelyet ma apartmanja ablakaiból, akár a montenegrói elnök, különböző hírességek és gazdag emberek csodálhatják, mivel ez egy olyan exkluzív hely, mely mindössze 500 méterre található a világhírű Sveti Stefan-nál. A botanikus park önmagában is megéri, hogy megcsodáljuk, azonban hálás a fotósnak és a látogatóknak a körülötte megcsodálható környezet, a csodás naplemente, a szépséges romok, a látványos tengerpart és sziklák. Bakancslistára való ez is, ha valaki Montenegró szerelmese.

A Miločer városi üdülőhelyet 1934-ben alapították, a szerbiai királyi család rezidenciája mellett. A kőépületek Miločerben egykor azon kastély részei voltak, ahol a Karadjordjevic királyi család pihenhetett. Nyaranként Nikola király és családja is gyakran töltötte ott az időt. A jugoszláv idők alatt Josip Broz Tito nyaralt a villában.

szilvia_zmak_kepe1.jpg

szilvia_zmak_kepe2.jpgZmák Szilvia fotói

A Miločer park bejáratánál található egy térkép , amely megjelöli a magánapartmanok területét, és azt, hogy merre közlekedhetnek a turisták.

A képre kattintva elérhető annak nagyítható változataterkep1.jpg 
A Miločer Park (Botanikus Kert) Przno település közelében található, Budvától 6 km-re, és körülbelül 18 hektáron fekszik. A parkot klasszikus francia stílusban alakították ki - trópusi növényzet bőségével, amelyet kőívek és gyönyörűen kialakított határok szegélyeznek és csalogatják minden évben a turisták özönét.

latvany.jpg

Számos mediterrán fenyőfa mellett ritka és egzotikus növények (pl. különböző kaktuszok, trópusi mimóza stb.) kerültek betelepítésre Amerikából, Ázsiából és Afrikából. Ezen kívül a parkban olyan növények találhatók, mint a libanoni cédrus, a japán naspolya, a magnólia, az agave, amely természetesen nő itt. Különösen figyelemre méltó a gyönyörű sétány olajbogyó és ciprus fákkal.

setany.jpg

Montenegrói turistáknak ez a hely szép látnivaló, jó kirándulási lehetőség. Csendes és barátságos, kevés ember, gyönyörű természet, csábítóan hűvös, fenyők illata lengi körbe, gyönyörű a kilátás és még szebbek a naplementék. Általában véve remek hely a kikapcsolódásra, elmenekülni egy kicsit a hőség elől és a turisták tömegétől, és nagyszerű fényképek készíthetőek a családi albumba.

atjaro.jpg

A Miločer Parkon keresztül megközelíthető a Sveti Stefan sziget. Szerencsére nagyon kényelmes utak és nyomvonalak találhatók a parkban, és babakocsival is szinte bárhová eljuthatunk (több helyen azonban lépcsők találhatóak).

hid.jpg

A gazdag és változatos növényzet mellett itt található az Adriai-tenger egyik legszebb strandja - a Királynő strandja. Miločer fő strandja csupán 200 méter hosszan terül el, éppen Alexander Karadjordjevic király egykori nyári rezidenciája alatt. Ez volt feleségének, Marija királynőnek a kedvenc strandja.

szilvia_zmak_kepe7.jpg

Sajnos nem lehet végigsétálni az egész tengerparton, mivel annak egy része a szálloda tulajdonában van. A tulajdonosok azonban a strand egy kis részét szabadon hagyták a turisták és a helyi lakosok számára. Ha azonban a szálloda tengerpartját is igénybe szeretné venni, annak húzós ára van.

strand.jpgKorábbi ár, ma már kicsit húzósabb ...

A Miločer feletti kis dombon feltűnik a 17. században alapított Praskvica kolostor. A kolostor neve titokzatosnak tűnik. Valójában, a helyi nyelvjárásban "Praskvica" - nem más, mint az őszibarack. A kolostor neve annak a ténynek köszönhető, hogy területén van egy csodálatos forrás, s azt mondják, hogy vize az őszibarack ízére hasonlít.

praskvica_monastery.jpgPraskvica Monastery

Ezen a linken végigmehetünk virtuálisan is az úton a főbejárattól kezdve (Przno felől) a Sveti Stefan szigetre vezető lehajtóig: https://goo.gl/maps/FQzmywg3cLxH4CnBA

lepcsok1.jpgA gyalogút nem akadálymentes 

Technikai információk: