Montenegró és a medvék

m041.jpg

A növény- és állatfajok megfigyelésével foglalkozó biológusok egy medvebocs és anyukájának lábnyomával találkoztak a napokban az 1952-ben alapított Durmitor Nemzeti Parkban. Persze, ma már itthon sem kuriózum, ha medvét látunk, de mennyire gyakori lehet ez Montenegróban? Hát félnünk azért azt nem kell ...

nevtelen_2.jpg

Noha nehéz pontos adatokat megállapítani, van egy kis számú barna medve (valószínűleg nem több mint száz), többnyire a Durmitor régióra korlátozódva és tovább keletre a Bjelasica és a Prokletije tartományok környékén. A nemzeti vadász szövetség véleménye szerint számuk 357-re tehető.

mashaandbrun.jpg

Tekintettel az emberekkel szembeni ellenszenvükre, nem valószínű, hogy ezeket az állatokat láthatjuk, és bár nem szokatlan, hogy a medvék zsákmányt szereznek, mint a gímszarvas, szarvasmarha vagy bárány, jobban szeretik a vadon élő gyümölcsöket, mint pl. szilva és alma. Annak ellenére, hogy a hím medve 200-350 kg-os súlyú, az anyamedve 200 kg is lehet, nem jelentenek veszélyt az emberekre, kivéve, ha védik a kölyköt, vagy megrémülnek.

m050.jpg

Egy, a Biogradska Nemzeti Parkban elhelyezett vadkamera rögzítette az alábbi felvételt egy barnamedvéről, két éve a tavasz kezdetén: 

Ha a Montenegrói nemzeti parkokról szeretnétek többet tudni, itt lehet tájékozódni: http://nparkovi.me/.

Nacionalni parkovi Crne Gore" néven pedig a Google Play áruházból mobilapplikáció is letölthető: https://play.google.com/store/apps/details?id=me.nacionalniparkovi.www.nacionalniparkovi&hl=sr

Két elárvult kölyök medvebocsot neveltek fel helyiek Podgoricához közel két évvel ezelőtt:
https://phys.org/news/2017-04-orphaned-cubs-hearts-montenegro.html

 

Technikai információk: