Szépiacsontot találtunk a Jazz parton

szepia.jpg

A szépiák testében lévő belső meszes héj, a szépiacsont levegőt tartalmazó stabilizáló szerv is. Úszóhólyag hiányában maga a csontlemez működik úgy, mint egy hidrosztatikus készülék, és könnyíti meg a fel- és leszállást. Bár mindig kutakodunk kincsek után a tengerparton, hat év alatt először találtunk szépiacsontot, így nagyon megörültünk neki. De mi is a szépia?

Az elpusztult tintahal csontlemeze a szépia. A tintahal héja, vagyis a bőrükbe süllyedt hátoldali mészlemezük, amelynek hátulsó vége többnyire kis hegyben végződik, és szerkezetén még felismerhetők az egykori kamrákra tagoltság nyomai

Mészhiány ellen ezt a szépiacsontot etetik díszmadaraikkal a madártenyésztők. A közönséges tintahal előfordul az Atlanti-óceánban, az Északi-tengerben, a La Manche-csatornában és a Földközi-tengerben.

tintahal.jpg

Jó tudni, hogy a tinthal (Szépia, közönséges tintahal, Sepia officinalis, cuttlefish, seppia) nem azonos a kalmárral (kalmár, Teuthida, squid, calamari). A világ tengereiben több mint 300-fajta tintahal él, melyek közül két faj, a kalmár és a szépia a magyarországi halkereskedésekben is megvásárolható. Nem minden tintahal kalmár, de minden kalmár tintahal.

Egyes, főleg ázsiai országokban az étkezés gyakori részét képezi, de már sok más országban is hozzáférhető élelmiszerként.

sepia_officinalis_aquarium.jpg

A szépiacsont, a hagyományos kínai orvoslás szerint a sós ízű és enyhén meleg jellegű szubsztanciák közé tartozik. Elsősorban a vese, a máj és a gyomor meridiánjára hat jótékonyan. Gyakorta használatos a gyomor savtúltengésének semlegesítésére, valamint a gyomorfájdalom csillapítására. Összehúzó hatásának köszönhetően elállítja a belső és a külső vérzést. Sűrűn alkalmazzák továbbá a túlzott nedvesség (ödéma) megszüntetésére, az elégtelen veseműködés okozta nőgyógyászati folyások kezelésére, valamint gyomorfekély kiegészítő kezelésére.

szepia1.jpg

Kalciumtartalmánál fogva a hagyományos kínai orvoslás előszeretettel javasolja a szépiacsont alkalmazását a kalciumhiány miatt kialakult tünetek kezelésére, mint amilyen például a körmök töredezése, a fogszuvasodás, a csontlágyulás és csontritkulás, az angolkór és a növekedés stagnálása. A szépiacsont erősít a veseműködést, mivel a vese kiemelkedő szerepet tölt be a belső környezet állandóságának fenntartásában, biztosítja a fontos ásványi anyagok, többek között a kalcium és a foszfor állandó koncentrációját. 

A szépia a művészetben egy színt is jelöl, a tört vörösesbarnát (#967D6F). A tintahal barna festéket termel, melyet menekülés közben enged ki magából. Évszázadokig írótintának, rajztusnak használták, a művészek egyszínű, de gazdag tónus-fokozatú akvarell képeket készítettek vele. Mint amit például az alábbi kép színvilága is tükröz, amit Jánosomról készítettem.

100_9041_4.jpgA kép Podgoricán készült, a Puskin emlékműnél.

A szín a fotótechnikában is kedvelt, a régies hangulatú, barnás, monokróm (egyszínű) képeket szépiabarnának nevezik. A szépiatintába vasreszeléket keverve kék festéket nyernek, valószínűleg így készült a tekhelet-kék.

Technikai információk: