Megtévesztésig hasonló kápolna

Crkva sv. Mihovila Tivat

crkva_blagovjesti_kis.JPG

A Tivati Karnevál idején sikerült bejutnunk a "Kapela sv. Mihovila" kápolnába, melynek helyszínén a Muzej i Galerija Tivat udvarán került sor az idei nyári karnevál sajtóeseményére és a díjak átadására. A kápolna gyönyörű, édes kis ékszerdoboz, ugyanakkor - avatatlan szemnek - megtévesztésig hasonlít az ugyancsak Tivatban található Crkva Blagovjesti templomára, de az ajtó feletti kőfaragás és persze a környezete elárulta, hogy másik épületről van ám szó.

A kőből épült templom Tivat központjában található, a nemesi Buca család nevéhez fűződő kastély és torony közelségében.

crkva_blagovjesti_1.jpg

Felépítése hasonló, mint az említett Crkva Blagovjesti, különbözve abban, hogy bejárata felett kettős kereszt látható kőből megmintázva.

A montenegrói tengerparton egyedülálló erődítmény volt az a nyári rezidencia (Buca kastély), melynek része a kápolna. Több, mint 500 éve épült. A család alapítója, Mihajlo Buca és testvére Nikola, akik Dusan cár udvarában szolgáltak, középkori várkastélyt építettek, mely egyszerre szolgált nyári rezidenciául és védelemül.

Öt épületből állt: lakóházból, raktárból, Szent Mihálynak szentelt kis templomból, aki a kotori nemesi Buca család védelmezője és védője volt, és verandából, többcélú bejáratból. Az összes épületet kőfal díszítette, mint minden középkori épületet. Napjainkban megújult, és ma a Tivati Művészeti Galériát foglalja magában.

Technikai információk:

  • Cím:Bd. Njegoseva és Luke Tomanovica sarkán, Tivat, Montenegro
  • Koordináták: 42.4314857,18.6962977
  • Szerethetőségi skálán: 10-ből 7
  • Épült: 1500-as évek
  • Térkép: Googlemaps
  • akadálymentes: nem
  • forrásanyag: https://www.discover-montenegro.com/buca-castle/