Brad Pitt Montenegróban kezdte filmes pályafutását

moziplakat.jpg

Egy újabb filmtörténeti kincsre bukkantam, mikor ma gyanútlanul nézegettem a Youtube videókat Montenegróról. az egyik videóban megemlítették, hogy Brad Pitt első film főszerepét Montenegróban forgatták. Nekem se kellett több, rögtön rákerestem.  A szóban forgó film a "The Dark Side of the Sun", magyarhonban a "Hold fia" néven futott. És milyen érdekes, hogy az 1988-ban forgatott filmet végül csak 1997-ben mutatták be, azt sem a mozikban, hanem közvetlen videó forgalmazással. A posztban a filmet is megnézhetitek magyar szinkronnal.

moziplakat1.jpg

"A Nap sötét oldala" egy 1988-as amerikai-jugoszláv drámafilm, amelyet Božidar Nikolić rendezett, Brad Pitt első főszerepében, fiatal férfiként jelenik meg, aki gyógymódot keres egy rettegett bőrbetegségre.

Božidar Nikolić rendező 400 jelölt közül Brad Pittet választotta ki a főszerepre. Brad Pitt nagyon örült a választásnak, és mindössze 1523 dollárt kapott a hét hét forgatásért 1988-ban. Brad teljesen ismeretlen színész volt, amikor Los Angelesben a montenegrói rendező, Bozidar Nikolic meghallgatásán részt vett. A most 60 éves Brad állítólag ugrott örömében, és bukfencezett, amikor megkapta ezt a főszerepet. 

moziplakat2.jpg

A filmet a mai Montenegró területén forgatták. az akkori Jugoszláviában, 1988 nyarán. A vágás befejezéséhez közeledett, amikor a régiót szétszakító háborúk kezdődtek, így a felvételek nagy részét a belgrádi Avala filmraktárban tárolták a későbbi bemutatás érdekében. 1996-ban Andjelo Arandjelovic producer dolgozott azon, hogy terjesztési szerződést kössön a filmre, mielőtt végül a filmet 1997-ben, közvetlenül videóként adták ki Amerikában, Ausztráliában és bizonyos jelek szerint Japánban is, így akkoriban moziban bemutatásra nem került.

A film története szerint Rick, a fiatal amerikai fiú ritka bőrbetegségben szenved, ha fény éri, meghal. Ezért állandóan fekete bőrruhát kell viselnie, ami elfedi minden porcikáját. Még a saját arcát sem látta soha. Miután számos gyógymódot kipróbált sikertelenül, apja elviszi egy horvátországi faluba, ahol találkoznak egy gyógyítóval, akinek meg kell mentenie. Ám a kezelés nem vezet eredményre, és amikor egy fiatal amerikai színésznő beleszeret, Rick úgy dönt, hogy megfeledkezik a betegségéről és élvezi az életet, és először érzi a napsütést a bőrén. A betegség rosszabbodást mutat, de apja megérti a fia döntését. Amikor Rick beleszeret az amerikai lányba tudja, hogy ez a szerelem nem tarthat három napnál tovább. A szíve mélyén mégis csodában reménykedik. Csodában, ami nem jön el soha.

Íme a teljes film, kattints az alábbi képre:

Technikai információk: