A legendás Mirište

diana.jpg

A legenda szerint abban az időszakban, amikor "másképpen számolták az időt", az ókorban, amikor istenek jártak a földön, sok kis törzs élt a Boka területén és mindig konfliktusban álltak egymással. Diana (Daphne) tengeri nimfa istennő*, a Bokai öböl védelmezője belefáradt a fölösleges hadviselésbe, ezért olyan vihart küldött a bokaiakra, amely minden hajót egy gyönyörű kis öbölbe taszított.

A törzsek férfi lakóit arra kényszerítette, hogy a Herceg Novi melletti kékeszöld öbölben keressenek menedéket. A vihar addig nem állt el, amíg mindenki meg nem nyugodott és haza nem ment. Ezt követően a hely a Mirište nevet kapta. Ahogy a legenda mondja, aki Mirištében kibékül, soha többé nem harcol, veszekszik senkivel. 

* Diana: ősi itáliai istennő, eredetileg holdistennő, majd a vadon természet, az erdők védője; ilyen minőségében pártfogolta egyfelől a szaporodást s így a terhes és a szülő nőket is, másfelől pedig a vadászatot. Róma hatalmának kialakulása előtt kultusza igen fontos volt, Jupiteré mellett a legjelentősebb, s ünnepségei egyesítették a latin törzseket. Később teljes mértékben azonosították a görög Artemisszel.

miri_te_resize.jpg

A „Montenegró összes csodája” című kiadványban Mirište-ről, a természetet és az embereket barátkoztató helyről szóló legenda is megtalálható.

miriste2.jpg

A Zanjic és a Miriste közötti közötti öblötben lévő zátonyt Kis Hölgynek is nevezik. Úszóterülete, a Masline,  beton fennsíkokból és homokos strandokból áll, és olajbogyófák találhatók rajta. Szemben az Arza erőd látható.. 

miriste3.jpg

A Miriste Beach hosszú aranyszínű homokos szakaszáról és kristálytiszta vizéről ismert.

Technikai információk: