Annak, aki először tervez Montenegróba menni

vilaglatas.jpg

FB csoportunkban és itt a blog oldalon is igyekszünk Montenegrót a legcsodásabb oldaláról bemutatni, mivel a mi szívünkben a legszentebb helyen van. Ugyanakkor az először Montenegróba utazónak, főleg főszezonban, főleg egy ilyen - a koronavírus helyzet miatt - kényszerűségből is visszafojtott utazási vággyal, számolnia kell azzal, hogy minden éremnek két oldala van.

  • Nem csak Montenegróra jellemzőek a turisztikai főszezont jellemző hátrányok (tömeg, dugó, magasabb árak, hőség, esetenként piszkos tengerpart, türelmetlenség, netán rosszul alakuló közlekedési helyzetek, strandon otthagyott holmi ellopása), ezért ne ítéljük el ezt a kedves országot. A szemetet és a csikkeket nem igazán a helyiek dobálják el, hanem a turisták. Az Albánia felé eső strandokon előfordulhat szemetesebb rész, ugyanakkor higgyük el, hogy kora reggel a helyiek igyekeznek kiűríteni a szemeteseket, rendberakni a partot, de a főszezoni nagy tömeg rengeteg szemetet termel.
  • Montenegróban is vannak ügyeskedő emberek, mint minden turizmusra épülő országban, ugyanakkor ezek általában nem helyi emberek, utóbbiakra a segítőkészség, kedvesség jellemző.
  • Az ott lakó emberek többsége a turizmusból él, az elmúlt másfél év őket is nagyon sújtotta, mindent is megtesznek a vendégekért. Ugyanakkor számíthatunk arra, hogy az eddigi deficitet próbálják a főszezonban behozni, így aki korábban is járt már Montenegróban, számíthat arra, hogy az árak ott is emelkedtek, saját tapasztalat, hogy a vendéglőben a köretek mérete drasztikusan csökkent az árhoz képest.
  • De azt se helyezzük háttérbe, hogy egy balkáni országról van szó, annak minden szépségével és árnyoldalával.
  • Ne legyünk tévedésben, Montenegró az Euró használata ellenére (sajnos) még nem EU tagország, csak jelölt, ezért pl. a roamingolásnál erre is legyünk tekintettel. Ezért vegyünk helyben használható internet kártyát, melyet kifejezetten turistáknak kínálnak, kedvezményes áron.
  • Az elmúlt években exponenciálisan növekvő nagy érdeklődést az ország nem tudja még olyan mértékben követni, mint egy nyugati nyaralóhely.
  • Nem Montenegró szivat minket azzal, hogy be kell fizetni az idegenforgalmi adót. Ez jellemző minden turisztikai szálláshelyet biztosító országra, és igen, még ha nem is kérik a határon az adó befizetésének igazolását (egyébként kérhetik), tiszteljük meg az országot azzal, hogy nem kerüljük el az adóbefizetést, hiszen ezzel az összeggel hozzájárulhatunk az adott térség fejlesztéséhez.
  • Igen, nincs McDonald's, de jobb is így. Az ország tudatosan zárta ki az ilyen nagy éttermi láncokat és próbálja saját nemzeti vendéglátó egységeit támogatni. Igenis próbáljuk ki az ottani kávét, az ottani ételeket. (gasztronómiáról olvashatsz itt a blogon, és FB csoportunkban is)
  • Igen, javasolt a csapvizet felforralni, mielőtt használnánk, illetve ásványvizet venni, de nem azért, mert az ottani víz ne lenne iható, vagy szennyezett lenne, hanem azért, mert a magyar bélflóra nem szokott hozzá a balkáni adottságokhoz, de ez érvényes amúgy minden olyan külföldi országra, ahol még nem jártunk.
  • Igen, a nyári hónapokban előfordulhat hasmenés, ha pl. a tengervízbe beleiszunk egy éppen nem megfelelő helyen, vagy nem vagyunk hozzászokva az ottani tejtermékhez, de ezt megelőzhetjük tudatos magatartással, illetve utólag kezelhetjük is, ha készülünk megfelelő védelemmel (a magyar pálinkánál nincs jobb fertőtlenítő, hányás - émelygés után pedig a hideg kóla a legjobb).
  • Ha a megszokott ízekre vágyunk, azt is megtaláljuk pl. a nagyobb élelmiszerboltok saját frissen sültet kínáló pultjaiban.
  • A pénztárban való fizetés után, ugyanúgy, ahogy itthon is, nézzük át a számlát, hogy mindent helyesen számoltak-e fel, ne vegyük egyéni sértésnek, ha valami hiba van. Kézzel-lábbal elmagyarázva is megértik és segítenek a probléma megoldásában.
  • A közlekedési morál nem az, amit megszoktunk. A helyiek magabiztosan, gyorsan közlekednek, számunkra érthetetlenül sokszor dudálnak (ha köszönnek egymásnak, ha megköszönnek valamit, ha sürgetnek minket, ha beláthatatlan útszakaszra fordulnak stb.), ne vegyük sértésnek.
  • Legyünk tekintettel arra, hogy nem mi vagyunk a helyiek, ezért a közlekedésnél - ahogy az amúgy természetes lenne - tartsuk be a szabályokat, ne menjünk gyorsabban az előírtnál, ne igyunk alkoholt vezetés előtt. Aki a kanyargós utakat nem bírja, készüljön a megfelelő rókaűző szerekkel, vagy ne menjen hegyi útra.
  • A hegyi utakon vigyázzunk arra, hogy a szűk utak nem azt jelentik, hogy egyirányú a közlekedés, bizony azon szembejön a kiránduló turistabusz, vagy akár a teherautó is. Igyekezzünk ilyenkor addig visszatolatni, amíg nem találunk olyan helyet, ahol elférnek a járművek egymás mellett. Ez sokszor több száz métert is jelenthet.
  • A hegyi utakon előfordulhat, hogy sziklaomlással találkozhatunk, ezért mindig kellő körültekintéssel járjunk el, mert lehet, hogy hirtelen reakcióra lesz szükség, az utak szélén viszont szakadékkal számolhatunk, tehát a kormány elkapása nem szerencsés. Csapadékos időszakban előfordulhat, hogy teljes útszakasz tűnik el az omlás következtében, vagy kiszámíthatatlan, akár nagysodrású vízátfolyások jelentkeznek.
  • Ne menjünk irreális elvárásokkal az országba, pl. lehet, hogy az a rom, amit más csodásnak lát, valakit egyáltalán nem érdekel. Lehet, hogy a májusban fotózott Virágsziget ezernyi apró virágával augusztusban, a legnagyobb hőségben nem a legszebb profilját mutatja. Lehet, hogy valaki Ulcinjt nem becsüli semmire, lehet, hogy valakinek meg a legcsodásabb nyaralása volt ott. Különbözőek vagyunk, különböző ízléssel.
  • Aki a főszezonból eredő árnyoldalakkal nem szeretne találkozni, nyugodt szívvel válassza Montenegrót a tavasz, őszi, téli időszakban is, minden évszakban gyönyörű és sohasem hideg (kivéve, ha direkt a hegyekbe megyünk), a nyári szezonon túl a turisták kevés száma miatt sokkal több helyre eljuthatunk, úgy, hogy nyugalomban és nem sietősen kell megtekintenünk a látnivalókat.
  • Bizony itt is előfordul, hogy nagyobb áruházak parkolójában kéregetőkkel találkozunk. Viselkedésükért nem az ország a felelős, ne Montenegrót ítéljük el ezért. Ellenérzés esetén lehetőség szerint udvariasan utasítsuk el közeledésüket, vagy próbáljunk meg nem kommunikálni velük.
  • Lehetőleg ne fürdőzzünk nagyobb kikötők melletti strandon, illetve vízátfolyások mellett, mivel a kikötő eleve sok lehetőséget ad a víz szennyezettebb, piszkosabb létére. Nem szokták ezt mondani, de Kotort (főleg nem az óvárosi részét) nem  feltétlenül a strandolás miatt érdemes felkeresni ... Emellett a kikötőknél a horgászokkal is keveredhetünk nem várt kapcsolatba (lehet, hogy mi leszünk kifogva), ezért érdemes odafigyelni, merre pecáznak.
  • Ne induljunk túrázni felkészülés nélkül! Nem az ország tehet róla, ha figyelmetlenségünk miatt baleset, vagy nemvárt esemény ér minket. Soha ne induljunk el ivóvíz és némi kalóriát adó élelem nélkül. Van már túraútvonalakat bemutató applikáció, érdemes indulás előtt letölteni azt.

Az a lényeg, hogy mindenki megtalálja az országban azt, amiért személy szerint megszeretheti, vagy jól érezheti magát a nyaralás alatt. Ne felejtsük el, hogy az, hogy hogyan érezzük magunkat egy helyen, belőlünk fakad.

 

Címkék: árnyoldalak