Dalmácia legnagyobb könyvtára pusztult el a tűzben

Burovina Palota Herceg Noviban

boritokep.jpg

A Burovina (Burović) Palota egy impozáns épület, jól látható helyen található, Herceg Novi északnyugati végén, a Szent Antal templom és a Parkcsarnok között. Az épület a XVII. századból való, amikor Boka ezen része török fennhatóság alatt állt. Dizdar /dizdar = egy egész várnak vagy egy nagyobb vár kisebb egységének kapitánya/ Mahmut Bašić tulajdona volt ez az épület. A földszinten létezett egy boltozatos tömlöc is, amelyben Mahmut Bašić rabszolgákat börtönzött be.

Ezen a képen körbenézhetünk a területen

Két évszázados török ​​uralom után a várost a törököktől a velenceiek vették át. A palotát azért hívják "Burovinának", mert később Ivan Burović "kastélya" volt. Ivan Burović perasti származású férfi volt, aki 360 perasti állampolgár élén harcolt és Herceg Novi 1687-es ostromakor az akkor mutatott bátorságáról vált híressé.

burovina1.jpgA palota jelenlegi állapota

Elismerésként a Velencei Köztársaság Ivan Burovićnak adta át a török ​​dizdar Mahmut Bašić házát, az összes vagyonával egyetemben, ingatlanjai az épület nyugati határaitól, az egykori Hotel Rudnikig nyúltak a tengerig és a mai Njegoševa utcáig.

konyvtar3.jpgA kép csak illusztráció

A XVII. század végén Burović ezt a házat palotává alakította át. A Velencei Köztársaság fennhatóságának végéig a Burović család biztosította a város kormányzóit-vezetőit. A XVIII. században pedig, amikor a Zmajević család fiú utódok nélkül maradt Perastban, akivel Burovićék rokonságban voltak (Matija Zmajević, egy híres tengerész és orosz tengernagy három lányának egyike a Burović családba ment feleségül), e palotába helyezték át Andrija Zmajević bari érsek és szerb prímás híres könyvtárát.

konyvtar2.jpgA kép csak illusztráció

Egyesek szerint a könyvtár Dalmáciában a legnagyobb volt, teológiai, irodalmi és történelmi könyvekkel, mely sajnos leégett a palotával együtt 1806-ban, az oroszok, montenegróiak és a bokaiak franciákkal folytatott harcai során. A Herceg Novi-i plébániai levéltár adatai szerint az orosz katonák felgyújtották Burovinát, talán azért, hogy a franciák, akik Marmont vezetésével megpróbálták az akkor orosz kézben lévő Herceg Novit átvenni, ne állomásozzanak majd ott.

burovina4.jpgAz épület megmaradt része is nagyon romos állapotban van

Az épületet Frano-Učelini Tice kotori püspök 1910 körül újította fel és alakította át a Lányok Oktatási Intézetének, majd ezt követően hosszabb ideig egy általános iskola is helyet kapott a palotában.

A "Burovina" központi épületét az 1979-es földrengés után részben  lebontották, és a helyére a "Park Hall"-t építették, míg a Burović komplexumhoz tartozó és még ma is megőrzött épületben 1988 és 2011 között Herceg Novi Városi Színháza működött. Azóta jobb sorsára vár magányosan. 

burovina2.jpg

templom_mellett.jpg

Technikai információk: