Orahovac és különleges temploma

nevtelen_21.jpg

Donji Orahovac egy kis festői halászfalu friss forrásvízzel, Ljuta és Perast között helyezkedik el, szemben Kotorral. A Ljuta felőli bejáratánál egy 100 éves védett fára hívják fel az idelátogató figyelmét. Nem mondhatni annyira népszerű turistaövezetnek. Az 1488-ban, egy magányos függőleges szikla tetején épült Szent György templom (Crkva Sveti Djordje) azonban már elhelyezkedése, kora folytán kiemelt figyelmet igényel, ha arra járunk, érdemes pár percet elidőzni ott, a csodálatos kilátás miatt is.

Orahovac, az álmos tengerparti kisfalu, rejtett kincsekkel


Orahovac Kotor község (opština) északi részén található, Dobrotától a Ljuta folyó választja el. A Perast-tól Kotor felé vezető úttól fél kilométerre található a Ljuta folyó, mely patakként folyik be a tengerbe, közel száz méteres útja után. Az esős évszakban, sőt rövid nyári esőzés után is a patak erőteljes folyammá alakul át. Orahovac egyike azon kevés helyeknek a tengerparton, ahol saját ivóvíz található. Hagyományosan ez egy tengerparti halászfalu, pár száz fő lakossal. 

orahovac1.jpgfotó: Randy Kremlacek

Ennek a turisztikai községnek a képe azonban egészen más volt a XIX században. Lenyűgöző az a tény, hogy Orahovac 28-30 vitorlás kereskedelmi hajóval rendelkezett. Milyen látványos lehetett, amikor ennyi hajó horgonyzott ott, ahol ma jachtok és turistahajók állnak. Nem csoda, hogy ennek a kis falunak olyan gyönyörű kőpalotái vannak, a tengeri kapitányok örökségeként. Korábban ez a falu számos híres hajóskapitány szülőhelye volt, egyikük Nikola Ratković (Nava „Gregorius“ - 1871 környékén). Csodálatos értéket képviselnek a tölgyfák is, amelyeket a barokk időkben, mintegy 300 évvel ezelőtt ültettek el!

 

pavel_ponomarev3_1.jpgfotó: Pavel Ponomarev

22.jpg

Szent György templom a sziklaszirten


A faluból felfelé vezető út vezet a Sv. Djordje, Szent György templom felé, mely a középkorban épült, egy régebbi templom helyén. Sokan megállnak itt, és élvezik a látványos kilátást egészen Kotorig.

pavel_ponomarev1_1.jpgfotó: Pavel Ponomarev

pavel_ponomarev2_1.jpgfotó: Pavel Ponomarev

A Szent György-templom mellett temető található, melyben egy nagyon szép angyalka szobrot is találhatunk, aki sok itt készült fotó mellék, vagy főszereplője.

nevtelen_15.jpgFotó: Vladimir Nedeljkovic

nevtelen_13.jpgfotó: George Antonov

A templom XIV-XVI. századi freskókat tartalmaz. Az ikonosztáz Spiro Đuranović (Đurići 1864-1910) montenegrói művész munkája. Bokai kereskedő család sarja, ő volt az első képzett montenegrói festő, aki 1890-ben érettségizett a kijvei festőiskolában, ahová apja oroszországi kereskedelmi kapcsolatai révén került. Érdekesség, hogy "Lány" című festménye, melyet 1907-ben az orosz dumában kiállított, aranyérmet nyert és később a kotori Sv. Klara ferences templom mennyezeti freskójaként került elhelyezésre.

23.jpgfotó: Vladimir Nedelkjkovic

Ő festette továbbá a Verige szorosban (Kamenari) a festői kis dombon fekvő Sv. Nedjelja templom (mely 1867-ben épült, egy korábbi, 17. század végi kis templom romjain) számos freskóját, mint pl. Sv. Jovan és Sv. Nedjelja trónikonjait, valamint más apostolok sorát a 19. században.

Kevés önálló festménye maradt fenn, két portrét a belgrádi Nemzeti Múzeumban, négy művet pedig a kamenari Verige galériában. A tradicionalizmus szellemében dolgozott, klasszicista, bizánci elemekkel. Fiatalon halt meg, tüdőgyulladásban, 1910-ben.

fotók: Vladimir Nedeljkovic

nevtelen_17.jpgfotó: George Antonov

Pavel Ponomarev így írja le a templomot: "Egy sziklán álló egyedi templom. Alapja a szikla tetejének alakját követi, ezért kissé aszimmetrikus, a három harangú harangláb pedig egyedi módon került elhelyezésre és beépítve a kerítésbe.

nevtelen_9.jpg

A templomot 15. századi freskók díszítik, ikonjai között található a Boldogságos Szűz eredeti ikonja, amelyet a helyi tengerészek a tengerben találtak. Eredete a Miholskaya Prevlaka kolostorhoz kapcsolódik, és csodálatos tulajdonságokkal bír a betegségek meggyógyítása terén és a betegekkel kapcsolatban, és ami a legfontosabb, nagy szerepe volt a kolera elleni védelemben."

Gömbpanoráma kép a harangtorony lábánál, egérrel forgatva a képet körül lehet nézni:

Technikai információk:

  • Külön köszönet Pavel Ponomarev-nek az inspirációért és fotóiért, mely a cikkem megírására ihletett.
  • Fotók: Pavel Ponomarev, Randy Kremlacek, Vladimir Nedeljkovic, Zeljko Vujicic, George Antonov
  • GPS: 42.49361016277667, 18.75872618162599
  • Google térképlink: https://goo.gl/maps/A8VoGRDiQF8HVeHE9
  • Akadálymentes: nem, rengeteg lépcső
  • Szerethetőségi skálán: 10/10
  • parkolás: ingyenes itt: 42.493943654440095, 18.758487954792418 (innen lehet lépcsőn felmenni)
  • Dobrota. Ljuta, Kotor környékén jó kirándulási lehetőség
  • Közeli éttermek főszezonban:


Forrásanyagok: