Clara Sipprell jelentősége Montenegrót tekintve

businesssign.jpg

Clara Sipprell (1885.11.01 Tillsonburg, Ontario, Kanada – 1975.04.15 Bennington, Vermont), aki Albert Einsteinről néhány leghíresebb fotóportréit készítette – felelős a világ egyik leghíresebb portréjáért, egy idős montenegrói asszonyról. Clara Sipprell neve ma már alig jelent valamit Montenegrónak. Az amerikaiak azonban számon tartják.

carter_p1984-1-933_o2_12.jpg
[Woman sitting in chair
on cobblestone street, Montenegro]
Clara E. Sipprell (1885-1975)

Ő lehet az első művész, akinek a munkáját megvásárolta a híres "MoMA" Modern Art Museum of Modern Art Manhattanben, New Yorkban. Ha valaki nem tudná: a "MoMA" a bolygó művészetének köldöke és epicentruma, az 1920-as évektől. Clara az a művész volt, aki az elsők között fényképezte le az Ostrog kolostort az 1924-ben befejezett tűzrekonstrukció után. És Kotor utcáit és a Durmitor meztelen szikláinak koszorúit - de Arizona és Texas legősibb indián falvait is!

clara_sppirell7.jpg
Clarát elsősorban a portréiról ismerte meg Amerika: például Eleonore Roosevelt, majd a költő Robert Frost, majd az író Perl Bak, vagy az opera zseni, Fyodor Saljapin... Ő volt az egyik első a nők között, akik valaha is híresek lettek a fényképészetben. A kanadai születésű nő a New York állambeli Buffaloban nőtt fel, és a megfelelő pillanatban a legjobb helyen volt a "fényképészeti bumm" alatt, amikor George Eastman megalapította a Kodak céget a közeli Rochesterben... Első kiállítása 1910-ben volt. 1915-ben már egy New York-i művész őrült életét élte.

clara_sppirell1.jpg
Ott találkozott az évtized végén egy fiatal orosz emigránssal, Irina Habroff-fal (Khabroff) - a gazdag örökösnő pedig menedzsere, fotókereskedője, utazás- és kiállításszervezője lett. Ebben az időszakban készülnek Clara pompás fényképei a navaho indiánokról, szokásaikról, karaktereikről és építészetükről.

clara_sppirell2.jpg
Clara Sipprell munkássága a texasi Amon Carter Amerikai Művészeti Múzeum archívumában van „elrejtve”. Teljesen elérhető online - így a cartermuseum.org weboldalon legalább 20, Montenegróhoz kapcsolódó művészi fénykép érhető el: https://www.cartermuseum.org/artists/clara-sipprell.

clara_sppirell3.jpg
Clara kétszer is járt az egykori Jugoszlávia területén, 1924-ben. és 1926-ban. A leghíresebb montenegrói fotója a "Montenegró macskakövön"; a női portré sötét és jellegzetes élessége, ellentétben a fókuszon kívüli háttér napos lágyságával. (Ld. a cikk második képe).

clara_sppirell8.jpg
Montenegrin Type
Clara E. Sipprell (1885-1975)

Egy régi montenegrói házaspárról is készült fotó: a postásról, aki ragaszkodott ahhoz, hogy népviseletben és az összes háborús kitüntetésével fotózzák. 

clara_sppirell9.jpg

Bár a bácsin a kitüntetéseket nem látom (lehet végül lebeszélték róla), de a képen megtalálható a montenegrói nép hangszere, a guszle is. A guszleről itt írtam nektek: 

------------------------------

GUSZLÉN JÁTSZVA MEGSZÓLAL A LÉLEK

------------------------------

És néhány szikla Kotor felett, amit ő "Montenegrin Gárdának" nevezett - és egy kép Petrović egyik otthonáról Njegušiban. És persze - egy fontos fénykép az Ostrog felső kolostorról, kevesebb mint két évvel a befejezett rekonstrukció után.

clara_sppirell6.jpg

Az Ostrog kolostorról:

Az Ostrog kolostor a szerb ortodox egyház kolostora, amely szinte függőleges háttér előtt áll, magasan a nagy Ostroška Greda sziklában, Montenegróban. Ostrogi Szent Bazilnak (Sveti Vasilije Ostroški) szentelték, akit itt temettek el. A kolostor 50 km-re található Podgoricától és 15 km-re Nikšićtől. Az Ostrog kolostor Montenegró legnépszerűbb zarándokhelye. Az Ostrog ortodox kolostor az egyik leglátogatottabb a Balkánon. Évente több mint 100 000 látogatót vonz. A világ minden tájáról látogatják a hívők egyénileg, vagy csoportosan. Minden hitvallás találkozási helye: az ortodoxok, a katolikusok és a muszlimok. A zarándokok történetei szerint a szent testét megérintve imádkozva sokan meggyógyultak, és a szent segített enyhíteni az életük nehézségein.

Ostrogról szóló posztjaink: https://www.facebook.com/groups/
2489920067894871/search/?q=ostrog

Clara Sipprellnek volt egy stúdiója New Yorkban és a vidéki Vermont csendjében. És több mint 100 kiállítása volt szerte a világon, a legnagyobb gyűjteményt az Amon Carter Múzeum őrzi. 1975-ben halt meg Vermontban, hála neki és fényképeinek, még belenézhetünk az öreg montenegróiak szemébe.

 Az Ostrog kolostor hangjátéka (saját felvétel):

 

Technikai információk: