Montenegrói gasztronómia (Restoran Niagara)

Restoran Niagara Podgorica

niagara1.jpg

A helyet csak azzal tudom jellemezni, hogy gyereknek, felnőttnek csuda látványosság, egyedülálló hely Montenegróban. És kiemelt látványossághoz képest megfizethető árakkal rendelkezik és finom konyhával. Bár a legjobb, ha azért tudunk helyi nyelvet, vagy legalább mutogatni, mert a pincérek idegen nyelven nemigazán kommunikálnak.

FB csoportunkban élő bejelentkezésben mutattuk meg
a nyár végi kiszáradt Niagarát 2021.08.29-én

A Cijevna vagy más néven Niagara vízesés (Vodopad Nijagara) a Cijevna folyón Podgorica közelében található. A Cijevna folyó (albánul Cem vagy Cemi) az albániai Kelmend közelében ered és Podgorica közelében ömlik a Morača folyóba magas vízállás esetén.

4.jpg

Az első és legfontosabb információ, amivel tisztában kell lenni, hogy a beceneve Niagara vízesés, ne hasonlítsuk az igazihoz. Ez a helyi, montenegrói Niagara, de ahhoz mérten csodálatos.

A második fontos információ, hogy a vízesés és a folyó hozama az időszaknak megfelelően változik. Tehát a legszárazabb nyári hónapokban ne számítsunk zubogó vízre, mivel akkor száraz sziklákkal találkozhatunk, ugyanakkor ilyenkor is látványos a környék, és ekkor is megéri meglátogatni. 

belso3.jpg

Tavasszal, egész kora nyárig, illetve ősszel és télen van vízhozama, tehát vízzel ezekben az időszakokban találkozhatunk a kinti környezetben. Ugyanakkor látványos installációkkal a "száraz időszakban" is gondoskodik a vendéglátó egység vízmalomról, benti vízesésről, látványos vízi eszközökről. A gyerekeknek mindenképp látványos ilyenkor is.

2.jpg

A Niagara-vízesés tehát a nyár elején teljesen kiszárad. Csak ezután látható, hogy is néz ki valójában a meder. Ekkor érti meg az ember, hogy az esések nem teljesen „természetesek”. Valójában 150 évvel ezelőtt a helyi gazdák úgy döntöttek, hogy gátat építenek a folyó medre fölé, és vízesést hoznak létre, azzal a szándékkal, hogy egy vízimalmot helyezzenek át a gabona őrlésére.

1.jpg

Egy legenda szerint a gátat kétszer építették fel, de minden tavasszal elpusztította a felduzzadt folyó. Ekkor megjelent egy idős asszony, aki azt mondta a helyieknek, hogy ezt a problémát egyetlen módon lehet megoldani: minden kő közé juhgyapjút tenni. Ez megtörtént, és a gát mostanáig kitartott…

3.jpg

Az 1991 óta működő Restoran Niagara egy varázslatos hely. Itt tényleg mindent megtesznek azért, hogy a kulináris élvezeteken túl vizuálisan is beteljen az ember feje emlékekkel, élményekkel, látnivalókkal. Tényleg mindent is megtesznek azért, hogy ne csak egyszer térjen be ide az ember és ezt olyan kedves, helyi rusztikus, nem nyomulós módon teszik, hogy észre sem veszi az ember, és visszavágyik ide.

kintiresz.jpg

Megvallom őszintén, első alkalommal, évekkel ezelőtt nehezen találtunk oda. Nincs jól kitáblázva az út mentén, de akinek GPS-e van, vagy mobilnete, az már könnyebben idetalál.  A podgoricai reptérről csupán 7,7 km, kocsival (taxival) kb 12-15 perc alatt ott lehet lenni. (útvonal: https://goo.gl/maps/PMdGsCddHkSZBPmR7). A reptér felől Tuzi felé kell indulni, majd jobbra fordulni, s mielőtt áthaladtunk a Cijevna folyón átívelő hídon, követve a jelzéseket Rakića Kuća felé, érjük el az étterem parkolóját.

kapunal.jpg

Odaérve már a főútról letérve, az egység bejáratánál látványos új installáció található 2022-től, egy forgó vízkerék, Niagara felirattal. Behajtva a főkapun kétszintű parkolási lehetőség van. A főbejárathoz közel a felső úton, a lenti bejárathoz a lejtős úton bal kéz felől. Jómagam a 75 cm széles kerekesszékkel mindkét ajtón befértem. A parkolás ingyenes, de főszezonban számítsunk arra, hogy a hely tele van. De tényleg. Sokan járnak oda, a helyiek is ott esznek, ejtőznek.

fobejarat.jpg

A főbejáratnál jobb kéz felől a sziklafalban nyúlfuttató és nyúlodúk találhatóak, igazi őslakos nyuszikkal, nagyon cukik, gyerekeknek pár perces foglalatosság mindenképpen. Jó fotótéma is. A nyusziknál is van egy vízi forgó kerék, valamint főszezonban kinti grill és kemencében készülnek a füstös fogások, látványosan természetesen.

nyuszi2.jpg

Az alsó bejáratnál mini játszótér is van, kacsák a vizen, kutyusok, cicusok (ők nem biztos, hogy kifejezetten helyiek), a kinti terasz nagyon kellemes, és látványos, főleg, amikor "üzemel" a vízesés. A vízesés mentén jó sétákat is tehetünk és szuper alkalmat és hátteret ad a fotózásra.

grill.jpg

Nyaranta a podgoricaiak is szívesen járnak ide fürödni. A bátrabbak egy helyről akár fejest is ugorhatnak. Van egy rész, ahol a víz egy 4×4 méteres területen legalább 4-6 méter mély.

etterem1.jpg

Mi már sokszor ettünk ott, csodás élmény és látvány ott lenni, akár van víz a Niagarában (elsősorban tavasszal, kora nyárig, és ősztől), akár nincs. Mondjuk mi valahogy mindig akkor keveredünk oda, amikor bárány már semmiképp nincs, tavaly szeptemberben meg kb. semmi nem volt az étlapról. Így végül halas csorba levest kértünk, 10 perc után kiderült, az sincs, ezért borjú csorba levest kaptunk és házi cipót hozzá. Finom volt, illetve vittünk egy húsos tálat haza.

csorbaleves.jpg

Ettünk már onnan étlap szerint grillezettnek mondott (valójában olajban sült) tengeri angolnát mángoldos krumplival, nagyon finom volt. (tengeri angolnáról: https://gasztroabc.hu/lexikon/alapanyagok/hal/374_angolna/)

angolna.jpg

De ott ettem először cicvarát, kačamak-ot és finoman főznek. És megfizethető áron. Elvitelre is lehet kérni pl. többszemélyes tálat. Bankkártyával is lehet fizetni, általában a pincér egy kukkot sem ért idegen nyelven, de mutogatni ér.

belso1.jpg

Nyáron egész sokáig vannak nyitva, talán éjfélig is, tavasszal és télen korábban zárnak. Általában zene kihangosítva szól az egységben, korábban jobb zenéket játszottak, manapság inkább csak olyan háttérzaj, nem igazán autentikus helyi zene.

belso2.jpg

Jelzem tavaly elgurult ott az étteremben egy egyeurósunk, aki megtalálja, nyugodtan megtarthatja (mi nem találtuk meg, mint amit a föld nyelt el)..

kintiresz2.jpg

Technikai információk: