Limljani, a Guinness rekordok könyvében

limljani2.jpg

Limljani, egy kis montenegrói falu Crmnica régióban, mely a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a világon a legtöbb vasútállomással rendelkező falu, amely helyen számszerint négy (egyes források szerint öt) megállóhely volt. Limljani lakossága ehhez képest most is csak 154 fő.

A vasútvonal 1908-ban épült ki Bar és Virpazar között, a legendás „Chiro” vonat útvonalán feküdt Limljani, ahol négy állomás is épült. Limljani körülbelül 6 km-re található Virpazar városától a Skadar-tó mellett, és 12 km-re a jól ismert Sutomore strandtól. Nem ismert, hogy miért volt ennyi állomása, mindenesetre a falu hosszan terül el.

limljani3.jpg

Temploma is különleges, mely egyes források szerint a hetedik században épült. Csoda történt a faluban 1896-ban, amikor 40 napig tartó heves esőzések után földcsuszamlás indult meg, s amely a templomot a temetőjével együtt több mint 100 métert elmozgatta, 45 fokkal elforgatta, így ez a vallási épület több mint 120 éve egy sziklaszirten állt meg, sérülésmentesen. Míg a házakat elsodorta a földcsuszamlás.

limljani1.jpg

limljani4.jpg

Újabb csoda történt az 1979-es földrengés során, a házak megint odalettek, s ugyan a Szent Tamás templom is megsérült, de nem komolyabban.

limljani5.jpg

A sziklaszirten azóta is kitartóan, igaz egy 17 fokos lejtőn áll. Ma a templom délkelet-északnyugati tájolású. Évente egyszer van nyitva, december 25-én, Szent Spiridon napján.

Technikai információk: