A tradicionális montenegrói italokról röviden

malina2.jpg

Ami az alkoholos italokat illeti, valószínűleg már mindenki hallott a montenegrói borokról, pálinkákról és sörökről, a hagyományos montenegrói italokról. De tudjuk-e mi az a Medovina, a boza, vagy a Cockta?

Pálinka / Rakija: Montenegróban szokás, hogy reggel éhgyomorra házi pálinkát isznak, "a jobb vérkeringés érdekében". A pálinka welcome drink, aperitif, de olyan ital is, amelyet szinte minden alkalomhoz fogyasztanak.

malina.jpg

A hazai pálinkák közül a szőlő, szilva, alma, körte, birsalma a jellemző, de van pl. gránátalmából vagy kiviből is. Szinte mindenki készít pálinkát, akinek van saját gyümölcsöse Montenegróban. A rakija édessége nő, ahogyan veszít az áttetszőségéből, így a kezdők szívesebben választják a sűrűbb, likőrhöz hasonlító rakijákat, ilyen pl. a málnából készült rakija, ami isteni finom, hasonlatos egy gyenge alkoholos málnaszörp ízéhez.

Borok: Ami a bort illeti, Montenegróban ideális az éghajlat a szőlőtermesztéshez. A Shkodrai-tó környéke különösen kedvező hozzá. Ebből adódik a pincészetek nagy száma. A szőlőtermesztés története nagyon hosszú időre nyúlik vissza Montenegróban, még a Római Birodalom előtti időszakból is vannak róla írásos emlékek. Montenegróban található Európa egyik legnagyobb és legszebb szőlőültetvénye, a Ćemovsko polje, 2300 hektáros területtel, mintegy 10 millió szőlőtőkével.

vranac.jpg

Montenegró 33 egyedi szőlőfajtának ad otthont, sikeresen termesztenek hazai és világhírű szőlőfajtákat is. A Vranac fajta dominál Montenegró nemzeti büszkeségeként. A Kratošija a legrégebbi termesztett fajta Montenegróban. A Krstač fehér őshonos fajta, valamint a žižak (ez a vörös szőlőfajta Montenegróból származik, testes vörösborokat ad).

redwine.jpg

A világfajták között megtalálható például a fehér, a Chardonnay, a Sauvignon Blanc és a Pinot Blanc. A vörös fajták a Cabernet Sauvignon, Merlot, Marseille és Petit Verdot stb.

Sör: Biztosan hallottál már a Nikšić sörről. Egy 1896 óta működő sörfőzdében gyártják. Azóta elnyerte a világ legmagasabb minőségi díjait. A sörgyártás során négy alapvető alapanyagot használnak: vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt. A folyamat két fő fázisban zajlik: malátagyártás és sörgyártás. A Niksic Brewery mellett ma számos kis kézműves sörfőzde működik Montenegróban.

niksicko.jpg


Mézsör/ Medovina: Montenegróban is kipróbálható a mézsör. A mézsör tulajdonképpen mézből készült bor, és valószínűleg az egyik legrégebbi ember által fogyasztott alkoholos ital. Egy természetes antibiotikum. Emellett javítja a vérképet, javítja az étvágyat és lassítja a szervezet öregedését. A Medovináról bővebben itt írtunk: https://ilovemontenegro.blog.hu/2021/04/30/gasztronomia_medovina

medovina.jpg


Alkoholmentes italok: Ha nem szeret valaki az alkoholos italokat, érdemes kipróbálni a házi savanyú tejet, joghurtot, tejsavót, juhtejet vagy a bozát (A boza kölesből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ital; malátázás nélkül készült, világos színű sörféle). A balkán dr. Pepper-je a Cockta, erről itt írtunk: https://ilovemontenegro.blog.hu/2020/02/17/gasztronomia_cockta.

cockta_pointbleu-design_web_04.jpg

 

Technikai információk: