Az óratorony története Herceg Noviban

hn_satkula_14.jpg

Herceg Novi egyik fő látványossága az óratorony, a Sahat-Kula, vagy Tora, ahogy a helyiek nevezik. Naponta turisták százai, ezrei mennek át alatta. Beépült a város arculatába, a város zászlajába. A torony felső részét az Osztrák-Magyar Monarchia idején alakították ki, archívumában híres történelmi dokumentumokat tartanak, tetejéről csodás kilátás nyílik a városra. De mit kell még tudni róla?

Eredetileg a jelenlegi torony helyén a város egy védelmi toronnyal rendelkező nyugati kapuja volt, amelyet a Forte Mare és a Kanli tornyokat összekötő városfalakkal egy időben hoztak létre. Nem tudni biztosan azt az évet, amikor a nyugati kaput és a régi védelmi tornyot építették. A velencei időben Torának hívták, ezt a nevet ma is sokan használják.

Erre egy arab feliratból következtethetünk, amely a város kapujától balra található. A következő szöveg olvasható rajta: "Ezt az erős tornyot Mahmud szultán parancsára 1667-ben Mustafa Aga, a szultán mecsetének minisztere emelte."

hn_satkula_7.jpg

Kétségtelen, hogy a törökök védőfalakat és nyugati kaput építettek. 205 évig (1482 és 1687 között) uralták Herceg Novit. Bár az arab írásban az 1667-es évet említik, egyes kutatók úgy vélik, hogy ez a nyugati kapu és a védelmi torony rekonstrukciójának éve volt (a pusztító földrengés után), és hogy az építkezés valamikor 1551 és 1667 között volt, de ez nem tudni pontosan.

------------------------------------------------

további írásunk a témakörben:

A különleges Fekete Mária szobor Herceg Noviban

------------------------------------------------

A török ​​időszakban mecset volt a torony közelében lévő téren. A Sahat Kula több oldalán mechanikus órák voltak, amelyek azt mutatták, hogy eljött a napi muszlim imák ideje. Ezenkívül a torony a város fő kapuja volt.

1753-ban II. Katalin orosz császárné ajándékot adott Herceg Novi polgárainak, a toronyban harangjelzés jelent meg, amelyet a mai napig megőriztek.

Az Óratorony-Tóra felső részének jelenlegi megjelenése 1856-ból származik, amikor Boka-t az Osztrák-Magyar Monarchia kormányozta. A torony felismerhető formája és megjelenése megkülönböztette a környezetétől. Az óratorony a környék és a város szimbólumává vált.

A nyolcszögletű tornyot egy védekező sánc alapjaira építették, oda, ahol Törökország fennhatósága alatt a város nyugati kapuja volt. A sáncot az 1667-es földrengés után építették újjá.

hn_satkula_6.jpg

Fedor Karačaj 1837-ből készült festménye szintén a Torony építésének rétegezéséről tanúskodik. Egy valószínűleg a török ​​korból származó őrtornyot mutat, amelyet később lebontottak. Később az Óratornyot a város kapui fölötti sáncra emelték. A város bejáratától balra kiemelkedett a Patkótorony vagy Golubijerna, ahogy a helyiek hívják.

Az Óratorony alatti lépcső szintén a közelmúlt történetéből származik. Közvetlenül a második világháború előtt (1938) készült. Az Óratorony alatt áthaladó lépcső a város főterére, a Herceg Stjepan térre vezet, amelyet a helyiek Belavistának neveznek. A Szent Arhandjel Mihailo templom uralja a teret, a téren nyáron különféle kulturális tevékenységek zajlanak, ezek egyike pl. a Nemzetközi Könyvkiállítás. A térről az északi lépcső vezet a Kanli-toronyba. 

hn_satkula_1.jpg

Ma az Óratorony minden látogató számára elérhető. A nyár folyamán a Lovagok Szövetsége civil szervezet munkatársai mutatják be az Óratornyot, informatív útmutatóval és érdekes történetekkel. A torony tetején a látogatóknak lehetőségük van nemcsak Boka leghíresebb óratornyáról szóló történeteket hallani, hanem erődökről, háborúkról, érdekes anekdotákról is.

hn_satkula_10.jpg

Az óratorony minden nap látogatható 16 és 21 óra között. A nyári szezonban további program a városőrség bemutatása, amely minden este 20 és 22 óra között őrzi az óváros bejáratát, és félóránként látványos őrségváltás is van.

hn_satkula_11.jpg

A torony nemcsak Herceg Novi építészeti emléke és történelmi látnivalói, hanem a város fő heraldikai szimbóluma is. Képét a város zászlaján és mindenféle turisztikai emblémán használják.

A régi mechanikus órát, amely megfelelően működött, 1995-ben új, elektronikus órára cserélték. Ez ajándék volt a Herceg Novi népének a szerb Zemun önkormányzatától. A Sahat-Kula toronyban még mindig őrzik a város ősi archívumát, ahol a legrégebbi történelmi dokumentum 1685-ből való.

Technikai információk: