Vajon mióta áll Budvában az óváros kapujánál ez a harang és hogy került oda?

budva_harang_4.jpg

A harang 1965 óta van Budvában, és az 1964-es "A Vikingek rajtaütése" (Raubzug der Wikinger, eredeti cím: The Long Ships) című, angol-jugoszláv, Jack Cardiff rendezte filmhez készült. A harang a moszkvai cári harang mása, de valójában sosem szólalt meg.

A budvai városfalnál áll ez a harang és egy óriási horgony. A harang bár sosem szólalt meg, a horgony valódi és kiszolgálta az idejét.

A film egy svéd regény (Frans G. Bengtsson írta, eredeti címe: Röde Orm och de långa skeppen) filmbeli adaptációja. A filmet Montenegróban forgatták, különösen Petrovacban, a Castell-nél és a kikötőnél, valamint a "Avala" hegyoldalon, ahol ma a Dukley Hotel & Resort található.

budva_harang_3.jpg

Az eredeti filmplakáton is szerepel a harang (a piros nyíl mutatja), bár ez az egyetlen kép, ahol szerepel. A filmben a harang legurul egy hegyoldalról, melyet a végén beemelnek a hajóra.

Tekintsétek meg a harang főszereplésével a film ikonikus jelenetét, nagyon látványos. Lényege, hogy az aranyharangot keresve megtalálják a kis harangot, mely elkeseríti a vikingeket, mivel nagyobbra számítottak. Aztán a főszereplő rájön, hogy a templom kupolája maga az aranyharang, melyet aztán megpróbálnak lejuttatni a hegyről. Hát végül is lejut, de sok emberéletet követel.

Még egy strandot is elneveztek Richard Widmark színészről, aki a főszerepet játszotta, most Richardova Glavának (Richard's Head Beach) hívják.

budva_harang_2.jpg

A szereplők nemigen élvezték a forgatást hat hónapig Tito országában, valaki visszautasította a főszerepet is.

A forgatás végén a forgatócsoport ajándékként hagyta ott a városnak a filmhez használt harangot, mely ma a budvai part egyik látványossága is egyben. És amit biztosan nem tudtok róla, a harang ma raktárként szolgál a közelben lévő étterem számára, ugyanis nyitottak rajta egy pici bejáratot.

budva_harang_5.jpgfotó: Laufer Csaba

A film rezüméje szerint van egy legenda egy nagyszerű harangról, az úgynevezett "Hangok anyjáról", amely tiszta aranyból készült, és háromszor akkora, mint egy ember, s amelyet szerzetesek készítettek sok évvel ezelőtt ...

Ezt a történetet meséli el a piacon egy viking harcos, mely információ eljut Aly Manush mór uralkodóhoz, aki megszállottja lesz a harang megtalálásának. De a viking azt állítja, hogy nem tudja, hol van a harang, és visszaszökik hazájába, hogy meggyőzze apját és testvérét, hogy adjanak neki hajót és legénységet, mert valójában ő tudja, hol van a harang ...

budva_harang_1.jpgJelenet a filmből, amit 1964-ben kezdtek el forgatni a montenegrói tengerparton.

George Peppard azt állította, hogy 200 000 dolláros díj ellenére visszautasította a film főszerepét, mert nem akart hat hónapot tölteni abban az országban, ahol Tito volt a vezető.

Nem titok többé, a harang Montenegróban van, Budva erődjénél és fotóznivaló látnivaló Budva megannyi szép egyéb látnivalója mellett. S most már tudjuk a történetét is.

-------------------------------------------------

Itt pedig virtuálisan is körbenézhetünk a harang környékén:

https://embed.ricohtours.com/02de0f86-be87-4adc-b7f3-5255eb414459?type=embed

-------------------------------------------------

Technikai információk: