A három nővér legendája

Tre sorelle palota Prcanjban (2. rész)

1_tresorelle1.jpg

Prčanjban van egy ház, amely előtt szinte minden környéken járó turista elmegy. Jó tudni azonban, hogy az épülethez szomorú romantikus legenda fűződik, s mint tudjuk, Montenegróban minden legenda mögött lakozik igazság. A palota három főablakán kitekintve nővérek sóvárogtak, akik ugyanazon férfiba voltak szerelmesek, és aki sosem tért vissza a tengerről.

A már XVI. században is élő legenda szerint ez három olyan nővér története, akik a kotori-öbölben széles körben ismertek voltak szépségükről, őszinteségükről, tisztaságukról és becsületességükről. Fiomena, Gracijana és Rina (akik a Buća családhoz tartoztak) Jerko Novanjanin tengerészkapitányt szerették. Egyes írásokban olyan információk is találhatók, amely szerint a nővérek neve: Nera, Bjanka és Roza volt.

4_tresorelle.jpg

Jerko, a csélcsap természetű Herceg Novi-ból származó tengerész nem tudta eldönteni, hogy a nővérek közül melyik tetszik a legjobban neki, bár egyiküket már kiválasztotta és felajánlotta számára szerelmét.

Ez okozta a másik két nővér irigységét és féltékenységét. A szeretett nővér, együttérzéssel átérezve nővérei szenvedését, úgy döntött, hogy nem fogadja el a tengerészkapitány felajánlott szerelmét. Ehelyett azt javasolta nővéreinek, hogy hárman együtt áldozzák fel fiatal életüket a „soha nem szándékolt” szerelmük érdekében, amelyet a nővérek elfogadtak. Tengerre néző házat építettek, messze a várostól, ahol életük hátralévő részét töltötték.

7_tresorelle.jpg

Amikor erről értesült a fiatalember, úgy döntött, hogy hosszú útra indul a hajóján, hogy jövőjéről gondolkodjon. Célul tűzte ki, hogy azon nővérek közül választ feleséget, aki kivárja az ő visszatérését. A nővérek türelmesen vártak az ablakuknál minden egyes hajót, vitorlást, remélve, hogy az egyikük csak elhozza Jerko kapitányt, az egyetlen embert, akinek szerelmüket áldozták.

2_tresorelle.jpg

A nővérek megfogadták egymásnak, hogy amikor egyikük meghal, a többiek be fogják falazni azt az ablakot, így Jerko, amikor visszatér, láthatja, hogy a nővér, akinek csukva az ablaka, már nem él. A nővérek csak vártak, fiatalságuk elmúlt, de még mindig vártak.

5_tresorelle.jpg

Amikor a legidősebb nővér meghalt, a többiek befalazták az ablakát, mert már nem volt senki, aki azon kitekintve várja Jerko-t. Aztán a második nővér is meghalt, nem tudta megvárni tengerészét, a harmadik nővér pedig könnyes szemmel falazta be az ablakát. Amikor a legfiatalabb Rosa is elhagyta ezt a világot, nem maradt senki, aki befalazhatta volna az ablakát, ezért az nyitottan maradt.

Jerko örökre elveszett, soha nem tért vissza a lányokhoz. Prčanjban pedig még ma is áll a befalazott ablakú palota. A helyiek ezt a palotát a legenda alapján "Tre sorelle" -nek (három nővér) hívják.

A palota története itt olvasható >>> A három nővér palotája

Íme pedig egy fergeteges animáció a történet feldolgozásáról:

Rendező és forgatókönyvíró: Andrianova Svetlana.
Készítette: "Союзмультфильм" filmstúdió 2019-ben.

Technikai információk: