Szív megszakad, itthagyott minket Đorđe Balašević

dorde_balasevic.jpg

Szomorú hírt kell megosztanunk, 2021. február 19-én, életének 67. évében elhunyt Đorđe Balašević énekes-dalszerző. Az egyik legkedvesebb balkáni zenész volt a számomra. Hihetetlen, hogy ezzel a vesztességgel kell a 2021-es évet megkezdeni. Büszke volt magyar felmenőire, imádta Budapestet és kicsit beszélt is magyarul. Több slágerében is énekelt Budapestről, és a magyar lányokról. Lányai Budapesten születtek, saját filmet is forgatott itt Magyarországon, 2000-ben pedig fergeteges koncertet adott hazánkban.

dorde_balasevic4.jpgfotó: Ótos András

Sokan vonultak utcára 2021. február 19-én pénteken este nyolc órakor. Az újvidéki Szabadság téren a legendás vajdasági előadóművész tiszteletére gyűltek össze a rajongók. Az énekes halálhírére sokan tisztelettel adóztak emlékének a Jovan Cvijić utca 33-as cím alatt, a család házánál virágokat, gyertyákat helyeztek el. 

dorde_balasevic3.jpgfotó: Ótos András

Édesapja vajdasági bolgár, édesanyja a horvátországi Koprivnica (Kapronca) városából származik horvát és magyar felmenőktől. Büszke volt magyar felmenőire, imádta Budapestet és kicsit beszélt is magyarul. Több slágerében is énekelt Budapestről, és a magyar lányokról.

Djordje Balasevic - Anita (Budimpestanski sneg) - (Audio 2001)

A művész több magyar vonatkozású dalt is írt, amelyekben magyar zenei elemeket használt (Devojka sa cardas nogama – Csárdáslábú lány), sőt olyat is, amelyben magyarul énekel egy strófát (Slabo divanim madarski – Rosszul beszélek magyarul, itt hallgatható meg: https://youtu.be/43UAVr_yUfY).

Djordje Balasevic - Slabo divanim madzarski

2000. április 2-án Budapesten tartott koncertet, ahol a helyi délszláv érdeklődőkön kívül először jöttek komoly számban szerbek és horvátok ugyanarra a koncertre. Aki esetleg nem ismerte a zenéjét, itt hallgathat bele a youtube csatornájára feltöltött dalaiba: https://www.youtube.com/channel/UCVKLEYQN_Zq7r65hZVxz0bQ.

Rani mraz - Moja prva ljubav - (Audio 1978)

Pályafutása elején a Žetva és a Rani mraz együttesek tagja volt, 1982-ben pedig szólókarriert kezdett. Idővel az egykori Jugoszlávia egyik legkedveltebb zenészévé vált. Zenei pályafutása mellett néhány sorozatban is szerepelt, amelyeknek maga szerezte zenéjét. A ringispir című slágerével nagy hírnevet szerzett.

Djordje Balasevic - Ringispil - (Audio 1991)

Édesapja, Jovan Balašević (1920-1984), a legendás Jovó bácsi - ahogy Budapesten emlegették - 1974 és 1981 között a Jugoszláv Idegenforgalmi Szövetség első magyarországi képviselője volt.

Ezen dal nyomán készült az alábbiakban említett játékfilm,
Djordje Balasevic - Prica o Vasi Ladackom - (Audio 2000)

2008-ban Đorđe Balašević játékfilmet rendezett Magyarországon Kao rani mraz (Mint a korai fagy) címmel. A forgatás egy Tisza-menti faluban volt. Erről a hírről beszámolt az egykori Jugoszlávia szinte valamennyi médiuma Szlovéniától Macedóniáig.

A film bemutatóján készült interjúk

A játékfilm alapja Đorđe Balašević saját népszerű dala volt, a Mese Vászó uraságról című, amelyet a délszláv háború utáni első horvátországi koncertjén, 2000-ben, a pulai római kori arénában a közönség vele együtt énekelt. A filmben szerepet kapott Balašević diplomás színésznő lánya, Jovana, aki csakúgy, mint testvére, Jelena Budapesten született. Édesanyjuk, Olivera volt a film producere.

kaomranimraz1.jpg

Felesége Bosznia-Hercegovinában született, akit a 90-es évek délszláv háborúi alatt három gyerekével együtt a szlovéniai Mariborba menekített, míg maga Újvidéken maradt. Családja közép-európai kulturális öröksége és korai lelkesedése a jugoszláv eszméért tetten érhető műveiben. Mindegyik jugoszláv utódállamban komoly népszerűségnek örvendett.

Djordje Balasevic - Kad odem - (Audio 1989) (Amikor elmegyek)

Az 1990-es évek balkáni polgárháborúja igen negatívan érintette. Ettől kezdve a pacifista meggyőződésű Balašević háborúellenes dalokat írt. Kihangsúlyozta a régi, nagy Jugoszlávia erényeit és elítélte az értelmetlen háborút. Költeményeivel nyíltan szembeszállt a diktatúrával és a nacionalizmussal. Mint az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi alapjának jószolgálati nagykövete világszerte énekelt a gyermekek, a kiszolgáltatottak javára, a háború ellen.

Djordje Balasevic - Prica o Vasi Ladackom 

2006-ban, miután Montenegró kifejezte függetlenségét Szerbia és Montenegró államközösségétől, Balašević levélben gratulált a függetlenedett Montenegrónak, és a kinevezett montenegrói miniszterelnöknek.

Balašević 2021. február 19-én halt meg Újvidéken, a COVID-19 által okozott tüdőgyulladással kapcsolatos szövődmények miatt.

Nehéz szívvel búcsúzunk, dalai örökségül megmaradnak számunkra. Vigyázzanak rá most már az angyalok. 

Technikai információk: