A karácsonyi kenyér (Česnica) hagyománya és elkészítése Montenegróban

1fokep.jpg

Montenegróban az ortodox karácsony reggelén a háziasszony összegyúrja a tésztát, amiből egyfajta kenyeret készít, amelyet Česnica-nak (szó szerinti fordítása: fokhagyma) hívnak. Egyéb elnevezése karácsonyi kalács, Božićna pogača, Christmas pogača. Inkább kenyér jellegű, mint sütemény. Mit jelent a benne elrejtett érme?

sebian_christmas_bread_c.jpg

A tészta készítése közben, a cipó tészta egyharmadában arany, ezüst vagy hétköznapi érmét helyeznek el. Ez lesz a kenyér középső részén, de az érmével együtt még átgyúrják egyszer. Megkelte után a kenyeret különféle formákkal díszítve készítik el, amire sokféle megvalósítási módot találhatunk például a Youtube-on.

A kenyeret felülről karácsonyfa gallyával szurkálják, van ahol tölgyfaleveleket tűzdelnek bele. Van, hogy a karácsonyfaállítás során keletkezett apró forgácsot is raknak a tetejére. Ez a ünnepi asztal főszereplője.

17.jpg

Amikor a karácsonyi kalács megsült, azt az asztalra teszik, ahol a karácsonyi ebéd már fel van tálalva. A házigazda az ebéd megkezdése jeléül először megvágja a süldő malacka pecsenye sültet. Ezután a házigazda meggyújt egy gyertyát, az imát közösen elolvassák.

20.jpg

Majd a hagyomány szerint a házigazda és mindenki más háromszor megfordul az asztalnál, ezt követően a karácsonyi kalácsot is megforgatják, borral locsolják meg és végül megtörik. Annyi részre szakajtják, ahány családtag van, sosem késsel vágják. Maga a Česnica szó is a "darab", "darabolás" szóból ered.

19.jpg

Úgy vélik, hogy aki megszerzi azt a részt, ahol az érme van, arra egész évben boldogság vár. Roppant nagy öröm, ha az érmét a házigazda találja meg. Amikor a kalácsot megtörték, a család köszönti egymást az ünnep alkalmából és leülnek enni a karácsonyi asztalhoz.

15.jpg

A karácsonyi kenyér elkészítése nem bonyolult, de autentikusan nagyon szépen díszítik a tetejét, mely némi kézügyességet azért kíván. Többféle recept létezik, ez az alaprecept:

Hozzávalók:

  • víz (lehetőleg forrásvíz)
  • érme megtísztítva
  • fél kiló fehér liszt
  • Fél csomag élesztő feloldva kevés langyos vízben, fél teáskanál cukorral, két evőkanál olajjal és kevés sóval
  • tojás, a kenyér tetejének megkenéséhez (van recept, ami a kenyértésztában is elkever egy felvert tojást)

Elkészítése :

Minden összetevőt jól összekeverünk, összegyúrunk, szükség szerint vizet adunk még hozzá. Az érmét a tészta közepébe nyomjuk és még egy kicsit gyúrunk a tésztán, melyet utána hagyunk megkelni. Lehetőleg kerek serpenyőben sütjük, 180 fokon, kb. 40 percig. Van ahol dióval, mézzel készítik.

Egy másik fajta recept:

recept.jpg

Itt megnézhetjük, hogyan készül:

Mind a Youtube-on, mind a Google keresőjében találhatunk további példákat a karácsonyi kenyér elkészítési módjáról, bonyolultabb formák kialakítására is.

Technikai információk:

forrásanyagok:

fotók: Google