A Stražnik erődről röviden

stevan_zugic.jpg

A Stražnik erőd 1225 méter tengerszint feletti magasságon fekszik, Crkvice környékén, az Orjen-hegység keleti részén. A Crkvice-Dragalj aszfaltúttól mindössze 15 perc sétára egy kijelölt gyalogút vezet fel hozzá. Az erőd a 19. század 80-as éveiben épült, az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Az erőd elsődleges célja a szomszédos Oszmán Birodalommal szembeni védekezés volt.

galvanek5.jpg

Nagyon megerőltető az erődhöz való út

Építéshez a kő mellett vasbetont is használtak, és az egész homlokzatot vakolták, így a kőépület jelenlegi benyomása nem teljesen autentikus. Az erőd erősen romos állapotban van, csak saját felelősségre keressük fel!

galvanek4.jpg

A Krivošije régió felett Ausztria-Magyarország fennhatósága alatt Crkvice-t felhasználták az alap katonai táborként. Az erődítményeket, beleértve a Kom erődöt (Crkvice Ostfort) és a Stražnik erődöt (Crkvice Westfort), az osztrák-magyar katonák építették a 19. század első felében, és ezek jelentették a legtávolabbi erődítményt a montenegrói határ felé.

galvanek3.jpg

Ebben az időszakban több, mint 150 objektum épült Crkvice-ben, köztük katonai kiképzőpályák, szálloda, teniszpályák, tekepálya, futballpálya 1000 nézős lelátóval, mozi, templom, pékség, kórház, posta, istállók és még sikló is. Az osztrák-magyar időszakban Crkvicének legfeljebb 10 000 lakosa volt. A Crkvice pékség akkoriban a Balkán legnagyobbja volt, naponta 24 tonna kenyeret termelt.

galvanek1.jpg

Íme, így festett a Monarchia idején az erőd felső része, és így fest napjainkban:

galvanek711.jpg

galvanek71.jpg

Technikai információk: