Zelenika sorozatunk 8/1. része: A legendákkal övezett Zelenika Hotel

belso_atrium11.jpg

Montenegró legendák százait őrzi történelmi kincsesládájában. Ebből a Zelenika Hotel sem maradhatott ki. Mivel a maga korában nagy érdeklődést váltott ki mind a környékbeliek, mind az Osztrák-Magyar Monarchia területén annak magyar vonatkozása miatt, sok olyan legenda szőtte be az intézményt, mely később cáfolásra, megdöntésre került, vagy csak nem volt rá írásos bizonyíték, ezért a maga nemében nem valószínű. Ilyen legendás történet például, hogy Magyar Antal török kincsek megtalálásából fedezte a hotel építését, vagy hogy ő járta ki, hogy a keskenyvágányú vasút végállomása Zelenikán legyen a hotel miatt. De lássuk, milyen történetek merültek még fel ...

hotel_vasutallomas_zelenika.jpgBalról a Hotel Zelenika, középen a vasútállomás, jobbra a kikötő

Szóval nincsenek írásos bizonyítékok arra, hogy Magyar Antal kihallgatást kért volna a császártól és ő intézte volna el, hogy az akkor épülő, Szarajevóból induló keskenyvágányú vasút végállomása ne Meljine legyen, hanem a néhány kilométerrel távolabbi Zelenika.

Ugyanakkor valóban voltak polgári kezdeményezések arra, hogy a vasút végállomása Zelenika legyen. 1893 decemberében, amikor nem építették meg a Zelenika felé vezető vasutat, több prominens bokelji polgár kérte fel a bécsi kormányt, hogy építsenek egy vasút vonalat, amely Dubrovnikot és Kotort köti össze. Az volt az elképzelésük, hogy az öböl szélén haladjon a vasút vonala Herceg Novi, majd a Risan-Perast oldal mentén Kotorig, így a a vasút "eljut" Tivatig, és Škaljaron keresztül ismét Kotorba ér. Érvelésük a korántsem olcsó törekvés mellett a katonaság volt, valamint gazdasági és forgalmi jellegű fellendülés megcélzása. A bokai öböl jobb összeköttetésének szükségessége az Osztrák-Magyar Monarchia más részeivel, Bosznia és Hercegovinán keresztül nem volt vitatott, de elsősorban turisztikai okokat említettek, hogy igazolják a vasút megépítését. Ezen elképzelés alapján 1896-ban szakértői előzetes projekt készült a vasút egy részére a Gabelától Boka-ig tartó szakaszon, amelyből pár évvel később "megszületett" a Zelenikáig tartó vasútvonal kivitelezése.

zelenika_vasutallomas.jpgA Zelenikai Vasútállomás épülete

Mivel az első vasút 1901-ben futott be Zelenikába (ez volt a Monarchia legdélibb vasútállomása), a település története a XIX. század végétől bizonyos mértékig összefonódik a Magyar család történetével, a Hotel számára gazdasági szempontból természetesen ideális volt a vasút végállomásának odatelepítése, ezért kerekedhetett ki e történet is Antalnak a császárnál való közbenjárásról.

hiressegek11.jpgA Penzióban járt híres személyiségek

Sajnos arról sincs hiteles okirat, hogy az angol királyi pár a Zelenika Hotelben nyaralt volna, mivel angol származású király Bokában nem járt, talán a köznép a Karagyorgyevics királyi családdal keveri a történetet. Ez utóbbi család a híres Savina kolostor miatt tartózkodott Herceg Noviban.

S ne csodálkozzunk azon, hogy Ferdinánd főherceg sem járt soha Zelenikán. Habsburg–Lotaringiai Ferenc Ferdinánd 1896-tól az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse volt. Az ő és feleségének, Chotek Zsófiának az életét kioltó szarajevói merénylet az első világháborút kirobbantó eseménynek tekinthető. Tüdőbaja miatt a főherceg több gyógyfürdőben és országban megfordult (India, Indonézia, Ausztrália, Japán, Kanada, Észak-Amerika és Egyiptom), de Montenegróban és különösen Zelenikán nem járt.

Dr. Magyar Zoltán, Magyar Antal unokája Magister Artium történész sok ilyen legendás történet után járt, oknyomozott és megosztotta velünk alábbi cikkét, melyet ezúton is köszönünk! A folytatáshoz kattints az alábbi linkre:

 

Technikai információk:

forrásanyagok: Dr. Magyar Zoltán: Egy pesti polgárcsalád című könyve, Harsányi Mariann