Az egyetlen, országról elnevezett fegyver története

Montenegrin Gasser revolver M1870

dragabb_revolverek1.jpg

I. Miklós korában királyi utasítás volt, hogy minden nagykorú férfi, de legalább családonként rendelkezzenek lövőeszközzel. Vagyis a kirlyság minden férfiemberének rendelkeznie kellett konkrétan Gasser típusú pisztollyal, hogy bármikor a királyság védelme érdekében fel tudjanak lépni. 

1910-ben I. Nikola valami figyelemre méltó dolgot tett. Az Albánia és Ausztria felől érkező invázió megakadályozása érdekében minden férfi állampolgárt katonai szolgálatra hirdetett, és megkövetelte, hogy mindenki vegyen egy Gasser mintás revolvert – az úgynevezett montenegrói revolvert, az egyetlen országról elnevezett fegyvert!

Miklós király a kötelező fegyverviselés deklarálásával igyekezett kis államát tiszteletre méltó ellenfélné tenni, amely félelmet kelt az ellenséges országokban, például Albániában vagy Ausztriában.

A katona továbbadhatta gyermekeinek, de soha nem adhatta el, különösen nem külföldieknek. A revolvereket mindig megtöltve kellett hordani. A 14-18 guldenbe kerülő fegyvert a katonai minisztérium csak az egyedüli gyártótól, a Leopold Gasser Waffenfabriktól tudta behozni Bécsből, Ausztriából. Pletykálták, de soha nem bizonyították, hogy I. Miklósnak anyagi érdekeltségei voltak a Gasser beszerzésében.  Úgy vélik azonban, hogy I. Miklós részvényekkel rendelkezett Leopold Gasser cégében, és ezért jó pénzt keresett a megrendelésével. 

montenegrin_gasser_revolver.jpg

A montenegrói Gasser (Gasser Montenegro, Görögországban "Mavrovouniotis" néven ismert) talán a leghíresebb fegyversorozat. Ezzel a megjelöléssel az eredeti M1870-en alapuló, lényegesen eltérő modellforgatásokat jelölték, amelyek a Balkánra összpontosultak. Az ilyen típusú fegyverek "nyitott" kerettel (a ketrec hídja nélkül), valamint "zárt" és "csuklós" vázzal készültek.

 9,3 hüvelykes (375 mm) csövével és 1,3 kg tömegével az egyszeres vagy kettős működésű montenegrói revolvert „az akkori leghosszabb, legnehezebb és legerősebb európai revolvereként” írták le.

revolver.jpgA montenegrói revolver anatómiája.

Érdekes tény, hogy a "montenegrói revolvert" gyártották Autsztriában, Belgiumban, Spanyolországban, de magában Montengróban nem. A fegyver tehát úgy lett híres Montenegróról, hogy nem montengrói termék. A belga és spanyol revolvermanufaktúrák megpróbáltak beszállni a játékba. Míg az eredeti osztrák Leupold Gasser-féle gyártás valahol 200 000 darab körül volt, a gyengébb minőségű spanyol és belga példányokat is montenegrói polgárok vásárolták meg. A rendelet eredeti szövege ugyanis nem azt írta elő, hogy osztrák Gasser fegyverrel kell rendelkeznie a férfilakosságnak, hanem Gasser típusú revolverrel. Ennek eredményeként a valódi példányok státuszszimbólummá váltak a montenegrói férfiak körében és általában a hagyományos öltözékek mellett viselték. Később a belga és spanyol példányok megvásárlását megtiltották, és mindenkitől elvárták, hogy valódi osztrák Gassert hordjon magánál.

Az is unikum a történelemben, hogy ez az egyetlen eset, amikor egy ország vezetője rendelte el, hogy a lakosság fegyverkezzen fel egy bizonyos lőfegyverrel.

"Minden montenegrói férfi tagja a milíciának, és ezért nemcsak joga, hanem kötelessége is legalább egy Gasser típusú revolver birtoklása."

A drágább revolverek bonyolult csont- vagy elefántcsont markolattal, gravírozással díszített nikkelezéssel, vagy arany berakással rendelkeztek. Érdekesség, hogy az Ader Aukciósháznak volt egy szarvaskürt markolatú M1870 modellje, ezüst berakással, „GASSER PATENT WIEN OTTAKRIG S. MARKE 12315” bélyeggel és NI gravírozással, I. Miklós számára. 

revolver1.jpg

Az alábbi videón 4 perc 20-kor látszik, ahogy vendégségbe érkezve a férfiak leadják a kardokat és revovereket a házigazdának.


Mivel azonban tömegtermelésük eredeti oka és a közben felnövő generáció számára az eredeti rendeltetés oka elhalványult, a pisztoly végül elvesztette státuszszimbólum szerepét, és többségüket eladták pl. a használtcikk-piacon. Sok példány az Észak-Amerikába emigráló montenegróiakkal jutott ki határon túlra, valamint több ezer pisztolyt csempésztek Mexikóba az 1910-1920 közötti mexikói forradalom idején.

További részletek erről a típusú fegyverről itt találhatók: https://www.grayssportingjournal.com/montenegrin-revolvers/

Technikai információk: