Az ulcinji Balšić torony

balsic_tower3.jpg

Ulcinj valaha legmagasabb épülete, nem messze a rabszolgapiactól, ígéretes látnivaló Ulcinj óvárosában. Bár még nem volt szerencsém Ulcinjig eljutni montenegrói nyaralásaink során, azért fejben már gyűjtöm a látnivalókat, írom a bakancslistát. Felkerült rá a Balšić torony is.

balsic_tower4.jpg

A fellegvárban, az óváros északi részén található Balšić torony a Balšić dinasztia - egy gazdag család Skadar környékéről - nevéhez fűződik, akik a XV. század elején Ulcinjt választották lakóhelyükként. Maga a torony a XII. században épült, a XV. századtól nevezték el a Balšić-ok tiszteletére.

balsic_tower2.jpg

A Balšić család egy középkori dinasztia volt, amely 1360 és 1421 között uralkodott Zeta (Montenegrónak a Skadar-tó melletti részének régi neve) felett. Nem volt olyan címük, mint király, vajda vagy knez, ehelyett „gospodin (Sir)”-ként emlegették egymást. Rokonságuk volt a Nemanjić-dinasztiával.

balsic_tower1.jpg

Később a törökök hozzáépítettek egy harmadik szintet, valamint a földszinten a gömbkupolát. A torony mellett található a Palata Venicija, illetve egy kisebb udvarház is. Ez a csodálatos építmény három oldalról néz a tengerre. Kétségtelenül a középkori építészet egyik legreprezentatívabb épülete Montenegróban.

shabbetai_zvi_ulcinj2.jpg

A torony híres arról, hogy sokáig ez volt a legmagasabb épület Ulcinjban, valamint arról is, hogy itt élte utolsó éveit Shabtai Zevi - zsidó rabbi a XVII. században. Felkelést szervezett az oszmánok ellen, de élete végén a rabbi áttért az iszlámra. Aziz Mehmed Effendi néven temették el Shabtai Zvit.

shabbetai_zvi_ulcinj.jpg

A torony közelében volt a középkori rabszolgapiac. A torony manapság néprajz múzeumként, galériaként, irodalmi műhelyként használják. A múzeumot a Rabszolga téren keresztül kell megközelíteni. Egykor ezt a helyet valóban rabszolga-kereskedelemre használták.

Technikai információk:

  • forrásanyagok:
    • http://wikimapia.org/24645342/Bal%C5%A1i%C4%87-Tower
    • http://www.montenegrofortravellers.com/en/place/kula-balsica-balsic-tower-ulcinjs-old-town
    • https://kasadoo.com/montenegro/ulcinj/sights/balsic-tower
    • https://touristportalyen.gitlab.io/ulcinj965/the-bali-castle-to3906.html
    • További látnivalók Ulcinjban: https://fashion-hu.decorexpro.com/chernogoriya/ulcin/
  • címkefelhő: #Ulcinj #Balšić #kula_Balšića #Balšić_torony #török #építészet #látnivalók_Ulcinjban #Balšić_tower #Tower_of_Ballshaj