Kapetanovo jezero, vagyis a Kapitány tó legendája

kapetanovo_jezero.jpg

A Kapetanovo jezero vagy a Kapitány tó egy magas hegyi tó, 1,678 méter tengerszint feletti magasságban, Montenegró nyugati részén, Nikšić és Kolašin között, a Moracke síkvidéki Lukavica-részen. A tó legmélyebb pontja eléri a 37 métert. Ez egyike azon számos kristálytiszta jéggleccser tónak, amely ezen a területen megtalálható. Egyébként vajon miért hívják a tavat Kapitány tónak? Egy újabb montenegrói legenda ...

A nap bizonyos pontjain a Nap sugárzása "leereszkedik" a vízre, és feltűnő smaragdzöldet bocsát ki, amely kékes árnyalattal találkozik, ami a legcsillogóbb hegyi látványt fokozza.

A tó neve Mušović kapitánytól ered, aki az oszmán megszállás idején a Nikšić terület vezetője volt.

Mušović kapitány nagyon szerette gyönyörű nyári legelőit és a házát, amely a mai tó helyén állt. E pont feletti sziklákban egy forrás fakadt, amely felbukkant a sziklák tetejéről. A forrás kulcsait a hegyi tündérek őrizték.

A tündérek minden este a forráshoz járultak, hogy kinyissák, és fürödjenek az átlátszó vizében. De egy éjszaka, az utolsó tündér, aki elhagyta a helyet, elfelejtette bezárni a forrást, és annak vize éjjel elöntötte az alatta lévő völgyet.

A ház a Kapetanovo jezero felé úton található
fotók: Ranko Maraš

Másnap este, amikor a tündérek visszatértek, és meglátták az elöntött völgyet, elvarázsolta őket a táj feltűnő szépsége, és úgy döntöttek, hogy a forrást áthelyezik a smaragdzöld árvíz mélyébe, hogy örökre forrást biztosítsanak ennek az újonnan létrehozott tónak.

Így jött létre - egy tündér hanyagságából (vagy a természet varázslatából) a Kapetanovo Jezero, ezzel Mušović kapitány elvesztette hegyi legelőit.

A Moracke síkvidéki hegység része, a Lukavica-hegy könnyű és közepes szintű túraútvonalakat kínál számos figyelemre méltó csúcson - Mali Zurim (vagy Small Zurim) 1962 m-en és Veliki Zurim (vagy Big Zurim) megdöbbentő 2036 méteres magasságban! Nem beszélve a Stozac-csúcsról, amelyen keresztül az út a lenyűgöző Kapetanovo és Manito tavakhoz vezet.

Niksicből a zágrádi bányán, Luka Bojovica, Bar Bojovica és Nikšin Kiljan keresztül juthatunk el a Kapitány tóig. Az út egy óra és tizenöt percet vesz igénybe. Az út aszfaltozott egészen Luka Bojovićáig, azt követően kavicsos, óvatos vezetéssel elérhető a tó. A másik út a tóhoz, Velji Duboki felől vezet, de ez csak a legerősebb terepjárók számára alkalmas.

Technikai információk: